Oči sloužících vás budou pozorovat na manětínském zámku

21. červenec 2023

Státní zámek Manětín najdeme ve stejnojmenném městě na severním Plzeňsku. Zajímavý je jak svým interiérem a historií, tak i krásnou zahradou s parkem a nově zrekonstruovanou oranžerií.

„Některé místnosti zámku jsou vlastně úplně nové, protože tady dříve byly propadané stropy, podlahy, dřevomorkou zničená okna a tak dále. V letech 1992-1993 jsme přistoupili k tomu, že jsme začali obnovovat místnost po místnosti. K tomu nám pomohlo album z roku 1906, které jsme nalezli. V albu jsou místnosti vyfotografovány a víme i to, jaký tady byl mobiliář,“ sdělil v úvodu kastelán zámku Manětín Karel Mašek.

Součástí prohlídek je i malý balkonek s výhledem do zahrady: „Tady jsme v hlavní ose zámeckého parku. Osa propojuje zámeckou budovu s protější sýpkou, pozdějším pivovarem. Podařilo se nám obnovit francouzskou zahradu a za potokem se nachází anglický park,“ popsal kastelán. Zámek je též propojen spojovací chodbou s blízkým kostelem sv. Jana Křtitele, kde v minulosti bývala šlechta přítomna mším.

Zámek Manětín

„Největší zajímavostí a lákadlem v prvním patře zámku je sbírka obrazů služebnictva. Jsou to poddaní a blízcí šlechty, kteří zde skutečně pracovali a byli tady z okolí. Někteří zde strávili celý svůj život. Máme tady 13 pláten, což je poměrně hodně. Vidíme zde například hejduky, neboli nosiče, anebo třeba pradleny, kterým se jejich těžká práce vryla do tváří a výrazů v obličejích,“ řekl Karel Mašek.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.