Oceněná kachna z rodinné farmy Zephyr snižuje cholesterol a skvěle chutná
Rodinná farma Zephyr z Františkových Lázní uspěla v soutěži Regionální potravina Karlovarského kraje v kategorii Masné výrobky. Porotu zaujala jejich Kachna s droby, která díky šetrnému chovu a ukázkové péči nabízí zdravé maso výjimečné kvality. Více o chovu a zpracování masa přiblížil majitel firmy Jiří Vacek.
„Zephyr Františkovy Lázně je firma rodinná, založená v roce 97 za účelem výkrmu kachen a krůt. Dneska děláme jenom regionální potravinu pro naše zákazníky v Karlovarském kraji,“ představuje firmu Jiří Vacek. Kachny, za které firma získala ocenění, jsou chované v podmínkách, které respektují jejich přirozené potřeby.
„Ke kachnám se chováme tak, jaká je jejich přirozenost. To znamená, my opravdu plníme tzv. welfare zvířat tak, jak ty kachny žijí. Klíčové tři faktory pro pohodu zvířat jsou prostor, krmení a spánek. Každá kachna má svůj prostor, který potřebuje, a to na hluboké podestýlce. V 7 hodin večer se zhasíná,“ doplňuje majitel firmy.
Zásadní roli hraje také krmení. Kachny dostávají směs, která je z 80 % složená z pšenice, doplněna o kukuřici, slunečnici a minerální výživu. Strava zásadně přispívá k zdravému vývoji jejich kostí a peří. Nepoužívají se žádné granule urychlující růst. Díky pohodovému životu dosahuje kachní maso kvality, jaká není ve velkovýrobě možná.
Zdravé maso vhodné pro každého
Kachní maso z farmy Zephyr je nejen chutné, ale i zdravé. „Kachna spolu s husou jsou jedny z nejzdravějších mas, která můžete na trhu koupit. Obsahují velmi dobře stravitelný, nasycený, ale i nenasycené mastné kyseliny, které prospívají zdraví, a dokonce je prokázáno, že snižují nežádoucí cholesterol,“ vysvětluje Jiří Vacek.
„Když si u nás koupíte kachnu, která má tři a půl kila, tak si uděláte fantastický prsa, fantastický stehna, výborný kus pečených křídel a ještě si uděláte polívku,“ doporučuje. Kromě toho se kachny porážejí přímo na farmě, což minimalizuje stres a zachovává kvalitu masa.
Mohlo by vás zajímat
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.