Obyvatelům Nepomuka a Dvorce by měl od kamionové dopravy ulevit nový silniční sjezd

4. únor 2023 15:12, aktualizováno

Občany Nepomuka a především části Dvorec už několik let trápí těžká nákladní doprava, která míří do nedaleké průmyslové oblasti. Situace by se ale měla změnit. Naději představuje projekt nového silničního sjezdu.

Kamiony aktuálně sjíždí z hlavní silnice I/20 na kruhovém objezdu U Pyramidy a projíždí zástavbou Nepomuka i Dvorce, než se dostanou do průmyslové zóny. Za pár let by ale mělo být vše jinak. „V budoucnu vozidla popojedou o kousek dál, do katastru obce Třebčice. Sjíždět budou před železničním křížením a sjezdy navážou na silnici Dvorec–Mileč,“ popsal místostarosta města Nepomuk Vladimír Vokurka. Na této silnici vzniknou dvě okružní křižovatky. Těžká doprava se díky sjezdu dostane mimo zástavbu a podél železniční trati bude pokračovat před místní část Dvorec, kde je v plánu vybudování železničního podjezdu. Kamiony tak vyjedou až u sběrného dvora, jenž se nachází v těsné blízkosti průmyslové zóny.

Studie je zpracovaná

Odklon kamionové dopravy z Nepomuku se stal jednu z priorit Ředitelství silnic a dálnic. „Máme zpracovanou technickou studii a také je hotový záměr projektu, který poputuje do centrální komise Ministerstva dopravy. V letošním roce stát objedná projektovou dokumentaci po společné územní a stavební řízení. V roce 2024 bychom pak požádali město Nepomuk o pomoc s výkupy potřebných pozemků,“ nastínil harmonogram ředitel plzeňské krajské správy ŘSD Miroslav Blabol.

Ředitelství silnic a dálnic má na starosti rozšíření stávající silnice I/20 a oba sjezdy, Plzeňský kraj zase oba kruhové objezdy a jejich propojení a následně také přípojku do města Nepomuk, která by odlehčila silnicím, jež přímo procházejí městem.

Prozatímní náklady počítají s investicí okolo 100 milionů korun. Z toho přibližně třetinu má hradit Plzeňský kraj. Stavět by se mohlo začít v roce 2025.

autoři: Jan Markup , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio