Obyvatelé Strážova jsou bez praktického lékaře

14. leden 2020 14:35

Strážov na Klatovsku aktuálně nenabízí žádnou lékařskou péči. Ve městě, ve kterém žije zhruba 1400 obyvatel, se to dotkne několika stovek lidí. Dojíždět budou muset do okolních městeček a do Klatov. Ti, co řídí, to nějak zvládnou, pro starší lidi to bude velký problém.

Zdravotní středisko ve Strážově je od ledna prázdné. Na dveřích visí oznámení o ukončení poskytování zdravotních služeb. Místní lékař tady ordinoval 35 let, dva roky už přesluhoval a odešel do důchodu. Náhradu za něj se nepodařilo zajistit.

„Ani nevím, kde mám teď zdravotní dokumentaci. Zatím nevím, kam budu chodit, až budu stonat, bude to problém,“ řekl strážovský občan Josef Kodym.

Najít nového lékaře se nedaří

Město se snažilo sehnat lékaře za pomoci zdravotní pojišťovny, krajského úřadu i celostátní inzerce. „Byla i snaha přesvědčit někoho z okolních lékařů, aby tady ordinoval aspoň jeden nebo dva dny v týdnu. Vybavit ordinaci v době systému eNeschopenek a eReceptů je docela náročné,“ vysvětlil starosta Strážova Josef Rousek. Lékaři, který by chtěl ve Strážově ordinovat, město nabízí pronájem ordinace za symbolický nájem a obecní byt. „Bohužel ani tato nabídka lékaře na vesnici neláká,“ posteskl si starosta.

Nového lékaře si tak musí hledat téměř 500 lidí, podle starosty se jim to celkem daří. „To zdravotní středisko si občané vybudovali svépomocí před čtyřiceti lety. Generace, která ho budovala a lékařskou péči teď nejvíc potřebuje, bude muset někam dojíždět. To mě mrzí,“ dodal Josef Rousek.

Ještě před pěti léty byl ve městě kromě praktika i zubař a pediatr. Teď už ve zdravotním středisku neordinuje žádný lékař.

autoři: Jitka Englová , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio