Obyvatele okrajových části Hranic u Aše trápí nedostatek vody, situace by se letos měla zlepšit

28. únor 2019 09:30

Čím déle prší, tím jsou obyvatelé okrajových částí Hranic na Chebsku šťastnější. Nemají vodovod a musí používat své studny. Jenomže i v těch bývá vody málo.

Vloni studny vyschly na dlouhé měsíce. „Od 5. září do 18. prosince jsme byli úplně bez vody. Kamarádi nám pomohli vyprat a dovezli vodu, protože věděli, co to znamená. Teď je vody hodně, je tu zhruba 6,5 metru vody, vloni to bylo úplně prázdné,“ řekl jeden z obyvatel Hranic.

Situace se letos pro desítky rodin zlepší. Město totiž začne s rozšiřováním vodovodního potrubí. Problémy s vodou chce město řešit postupným rozšiřováním vodovodního řadu. První etapa stavby začne letos na začátku května. Podle starosty Dana Mašlára by mělo být hotovo do konce roku.

„Kromě toho, že všechny okrajové části města byly odkázány na studny, tak máme ještě resty na okraji centra. První etapa řeší projektování vodovodu v okrajové části centra města a v další fázi budeme řešit i okrajové části. Máme vizi, že bychom každý rok postavili nějaký úsek vodovodního řadu,“ upřesnil Da Mašlár.

Aby lidé odkázaní na studny nezůstali bez vody, umožnilo město na dvou místech přístup k vodovodnímu řadu. Jedno je na radnici, druhé na fotbalovém stadionu v nedaleké osadě Studánka.

autoři: Andrea Strohmaierová , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio