Obyvatelé Jáchymova budou znovu rozhodovat o pozemcích pro výstavbu Skywalku

21. březen 2022 11:15

Obyvatele Jáchymova čeká během posledního půl roku už druhé místní referendum. Týkat se bude stejných pozemků, o kterých lidé rozhodovali už na podzim loňského roku.

Jde o lesy pod vrcholem Klínovce, kde chce soukromý investor postavit Stezku v oblacích, tzv. Skywalk. V prvním referendu lidé prodej městských pozemků odmítli a jeho výsledek byl pro vedení města závazný. Teď radnice chce, aby rozhodli o jejich pronájmu stejnému investorovi na dalších 50 let.

Podle vedení města jsou nové podmínky výhodnější. „V tom prvním případě mělo město dostat za cirka 3 tisíce metrů čtverečních 6 milionů korun plus jeden milion ročně za pronájem přístupové chodby. V druhém referendu se jedná o pronájem ve výši 2 230 000 korun ročně za 5 840 metrů čtverečních,“ uvedl nezávislý starosta Bronislav Grulich, který od začátku projekt nové turistické atrakce podporuje.

Podle opozičních zastupitelů je nové referendum zbytečné. Jeho vypsáním vedení města nerespektuje závazný výsledek toho prvního. „Vidím v tom jedinou věc, že se snaží referendum obejít. Je jedno jestli je to prodej, nebo pronájem. Prodej i pronájem slouží pro účely výstavby Skywalku. Já to vidím jako jednu a tutéž věc,“ řekl opoziční zastupitel a iniciátor původního referenda Michal Baláž.

Opoziční zastupitelé navrhovali konání referenda na podzim letošního roku, zároveň s komunálními volbami. To ale většina zastupitelů odmítla. O pronájmu pozemků na výstavbu Stezky v oblacích tak budou lidé rozhodovat už 20. května.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr
Spustit audio

Související