Obviněný náměstek primátorky Karlových Varů zůstává ve funkci

22. říjen 2019 12:00
Zprávy

Náměstek primátorky Karlových Varů Petr Bursík (ODS), který je jedním z obviněných v případu podezření z korupce při rozdělování dotací státní agentury CzechTourism, zůstává ve funkci. 

Na dnešním jednání zastupitelstva Petr Bursík uvedl, že necítí ze své strany žádné pochybení. Koalice ANO, ODS a Karlovaráků ho podpořila, podle Bursíka s tím, že pokud nastanou nové skutečnosti, bude se případem znovu zabývat. Náměstkův odchod nepožadovala dnes ani opozice.

Policie začala koncem září stíhat deset lidí kvůli veřejným zakázkám za zhruba 27,3 milionu korun, které zadala státní agentura CzechTourism. Bývalého manažera jednoho z odborů české centrály CzechTourismu obvinili kriminalisté z manipulací s tendry, dalších devět lidí z podplácení.

Necítím pochybení a proti postupu policie i svému obvinění jsem podal stížnost,
– Petr Bursík

Bursík uvedl, že je v případu veden jako jeden z vedlejších obviněných. Jeho obvinění se podle něj týká dotace, kterou získal karlovarský triatlonový závod v roce 2017, kde Bursík působí jako jeden z pořadatelů. „Protože administrace dotace byla komplikovaná, požádal jsem o spolupráci externí firmu. Žádost byla úspěšná a já jsem tu věc považoval za vyřízenou. Po dvou letech letech mě sdělila policie, že tam zřejmě došlo k pochybení a bývalý ředitel regionálního partnerství zřejmě zneužil funkce,“ popsal Bursík. Řekl, že o žádných nesrovnalostech nevěděl. „Necítím pochybení a proti postupu policie i svému obvinění jsem podal stížnost,“ uvedl.

Podle Bursíka bylo několik důvodů, proč nerezignoval

„První je ten, že je ta záležitost moje soukromá věc, moje volnočasová aktivita, která nesouvisí s mým působením v politice ani s mou civilní prací. Další věc je, že nikomu nevznikla žádná škoda a ani já jsem z toho neměl žádný prospěch. Také jsem to řešil v rámci karlovarské ODS svoji nabídkou rezignace a získal jsem plnou podporu (pro setrvání),“ řekl Bursík.

Bývalý primátor Petr Kulhánek z Karlovarské občanské alternativy, dnes opoziční zastupitel, rozhodnutí náměstka respektuje. Řekl, že pokud Bursík vyhodnotí, že se stalo něco nestandardního, měl by rezignovat. „Pokud se do té situace dostal ne vlastní vinou, tak rozumím tomu, že se to netýká jeho práce. Na druhou stranu, já bych se zachoval jinak,“ uvedl Kulhánek.

Na závěr zasedání zastupitelů ale vystoupila Michaela Tůmová z Karlovarské občanské alternativy, která náměstka Bursíka vyzvala k rezignaci. Jedním z jejich argumentů byla morální zodpovědnost, kterou by měl člověk v jakékoliv politické funkci mít. Její prohlášení podpořil i další opoziční zastupitel Jindřich Čermák z České pirátské strany.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroje: ČTK , Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio