Obří kraslice v Jablonném v Podještědí je pýchou místních a tahákem pro turisty

Obří velikonoční vajíčko z 324 metrů stuh a 320 metrů drátku vytvořilo několik obyvatel Jablonného v Podještědí na Liberecku. Odpracovali na něm zhruba 80 hodin.

Třímetrová kraslice je na tamním náměstí do Velikonoc. „Kladné ohlasy na ni jsou od místních i návštěvníků. Byl to nápad naší kronikářky Hany Janďurové. Před lety vymyslela s manželem betlém, který stavíme na náměstí v době adventu, a pak přišla s myšlenkou, že bychom mohli něco takového udělat i na Velikonoce,“ přiblížil starosta.

Velikonoční vajíčko z kovové konstrukce bylo poprvé na náměstí v Jablonném už loni, i když tehdy nebylo ještě zcela hotové. „Bylo jen v takové základní fázi a trochu nazdobené. Teď jsme ho vylepšili do podoby, jakou jsme si původně představovali,“ dodal starosta.

Nezvyklou velikonoční atrakci mívali v minulých letech v období Velikonoc i v nedalekých Rynolticích, šlo o šestimetrového zajíčka s kraslicemi.

Na kraslici do Jablonného v Podještědí se zajela podívat i redaktorka Jana Švecová. Na náměstí natáčela s nezávislým starostou Jiřím Rýdlem. Poslechněte si to.

Spustit audio

Související