Obor ohňostrůjce na vysoké škole můžete studovat jenom v Japonsku, mezi nejlepší na světě ale patří i Slováci

28. říjen 2018

100. výročí vzniku republiky si mnohde připomínáme také ohňostrojem. Kdybychom stále žili v Československu, sdíleli bychom se Slováky vítězství na Světovém festivalu pyromuzikálních ohňostrojů „Rostec“ Moskva 2018.

Vítězem světového festivalu se stala dubnická společnost Privatex Pyro. Konkurovali jí další profesionálové ze 7 zemí – USA, Anglie, Řecka, Itálie, Andorry, Rakouska a Bulharska. Za úkol měli předvést během 2 minut ohňostroj v barvách své národní vlajky spojený s folklórní hudbou své země a v další části pak ohňostroj na téma dobro a tajemno. Připravit něco takového není vůbec jednoduché. „Len choreografia sa robila zhruba 120 hodín a 16 pyrotechnikov potom priamo na mieste 3 dni vykonávalo montáž. A  samozrejme ešte pred tým niekoľko týždňov prebiehal výber materiálu, servisu a odpaľovacích zariadení,“ popisuje jednatel Privatexu Pyro Ľubomír Masár.

Vymýšlet, tvořit a odpalovat ohňostroje vás nikdo nenaučí, předává se to ve firmách z pokolení na pokolení a v rámci jimi pořádaných kurzů. Jediná odborná škola pro ohňostrůjce existuje v Japonsku, kde se podle Ľubomíra Masára toto umění vyučuje dokonce na vysoké škole. „Tam je obrovská tradícia, Japonci dokážu vyrobiť tak neskutočne nádherné efekty, že žasnú nad tým aj niektore európske ohňostrojné firmy so storočnou tradíciou,“ uznává kvalitu japonských pyrotechnických výrobků aktuálně jeden z nejlepších ohňostrůjců na světě.

A kde zažil vůbec nejdražší a největší ohňostroj? V Kuvajtu při oslavách 50 let nezávislosti země. „Celá oslava a ohňostroj stál 15 miliónov dolárov, bol dlhý 7 kilometrov a v celkovom rozsahu 14 kilometrov. 130 pyrotechnikov pracovalo 1 mesiac na príprave tohto ohňostroja. A čo sa týka materiálu, bolo to niekoľko desiatok ton,“ vybavuje si i po několika letech Ľubomír Masár dílo, na kterém se jeho firma podílela a které bylo zapsáno do Guinnessovy knihy rekordů.

Ohňostroj pro ohňostrůjce není jen běžná práce, musí vás to bavit a pak může být výsledkem i vrcholné umělecké dílo: „Je to záľuba. A získať prax a vôbec spoznať a prežívať všetky tie veci okolo ohňostrojov, znamená mať tu robotu rád. Koho tá robota nebaví, asi v tom nikdy nebude dobrý.“

Spustit audio