Obnovená vyhlídka v Chodově přivítala první návštěvníky

14. srpen 2014

První návštěvníky přivítala v těchto dnech obnovená přírodní vyhlídka Chodaublick. Zapomenuté místo na skalním výběžku, odkud je nádherný rozhled na Chodov a jeho okolí, zpřístupnil Hornický spolek Solles. Akci podpořilo Město Chodov a Česko-německý fond budoucnosti.

Členové spolku místo postupně zbavili všudypřítomného náletu, pařezů, listí a dalšího nepořádku. V místě postavili také příjemné posezení.

Vyhlídka leží nedaleko Tatrovic na Liščím kopci, v dobách minulých bývala častým cílem nedělních výletů. Po roce 1945 a po vysídlení však upadl Chodaublick téměř v úplné zapomnění.

Pozornosti se místu opět dostalo až po dlouhých letech, kdy ho připomněli chodovští rodáci, kteří dnes žijí v Německu.


Jak se tam dostanete?
Kousek nad tatrovickou radnicí je rozcestník, který vás nasměruje na polní cestu. Po žluté značce přibližně po 1,5 kilometru pak dojdete do cíle.

Slavnostní představení znovuzrozené vyhlídky se konalo o uplynulém víkendu. Přímo u vyhlídky je pak pro návštěvníky nainstalována i informační cedule se základními údaji.

Obnova výletního místa ale není jedinou aktivitou v tomto směru, kterou Hornický spolek Solles vyvíjí. V plánu má také vyčištění a zpřístupnění části štoly na Föllerbergu nedaleko zmíněné vyhlídky.

„Je to bývalá průzkumná štola, o které se zmiňuje jedna z pověstí o Chodově,“ poznamenal místostarosta Chodova a člen hornického spolku Patrik Pizinger. Spolek Solles by se do úpravy štoly podle místostarosty rád pustil ještě v letošním roce.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio