Oblečte si modrou, rozsviťte modrá světla! Odstartovala kampaň na podporu informovanosti o autismu

Dnes (2.4.) odstartovala osvětová kampaň Česko svítí modře. Kampaň má připomenout Světový den zvýšení povědomí o autismu a podpořit informovanost.

Akce, kterou organizuje platforma „Naděje pro autismus“, potrvá do konce dubna. V průběhu let 2016 – 2019 byla odborná veřejnost postupně seznamována s komunikačním souborem na téma problematiky osob s poruchou autistického spektra (PAS), který letos doplnil Průkaz osoby s PAS, vydaný Ministerstvem zdravotnictví ČR.

Ke kampani Česko svítí modře se letos poprvé připojí i Krajský úřad Karlovarského kraj

„V rámci VI. ročníku kampaně budeme prezentovat konkrétní kroky zapojených resortů, ale také dalších včetně Asociace krajů České republiky, které jsme přizvali k účasti. Důvodem jejich oslovení ke zlepšení informovanosti odborné veřejnosti o autismu, jeho specifikách a možnostech prevence vzniku náročných situací. Ty často vznikají na základě domněnek či neznalosti,“ uvedla Marta Pečeňová, koordinátorka kampaně.

Kampaň vyzývá k tomu, aby lidé vyjádřili svoje sympatie s postiženými autismem tím, že rozsvítí modrá světla v noci ze dne 2. 4. na 3. 4. ve svých domovech, zaměstnáních, či na významných budovách. Ke kampani se připojila už loni řada míst po republice včetně Úřadu vlády, Poslanecké sněmovny, budov ministerstev, divadel, krajských úřadů, kostelů. Letos modré světlo poprvé rozsvítí i Krajský úřad Karlovarského kraje.

Svůj postoj může veřejnost vyjádřit i modrým laděním oblečení, účastí na některé z akcí, jako jsou workshopy, koncerty či besedy. Šestému ročníku kampaně poskytli záštitu veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová a předseda vlády České republiky Andrej Babiš. Více informací ke kampani najdou zájemci na stránkách platformy Naděje pro autismus.

Poruchy autistického spektra (PAS)

  • postihují dle nejnovějších epidemiologických průzkumů 2 - 2,5 % populace. 
  • v naší zemi je to asi 200 tisíc občanů
  • jedná se o celoživotní postižení v oblasti vnímání, představivosti a sociální komunikace
  • autismus tak zasahuje i do života jejich nejbližších
autor: nkr | zdroj: Krajský úřad Karlovarského kraje
Spustit audio