Oběti holocaustu připomenou v Chodově nové kameny zmizelých

12. srpen 2022 11:20

Do Chodova se symbolicky vrátili další čtyři bývalí obyvatelé města. Připomínat je budou kameny zmizelých. Tyto památníčky ve tvaru dlažební kostky jsou umisťovány po celém světě do chodníků před domy obětí holokaustu a nacistického režimu.

Do Chodova přišla poštou zajímavá zásilka. Obsahovala čtyři kameny s mosaznými destičkami, které budou lidem ve městě připomínat další zmizelé sousedy. Tentokrát to budou rodiny Kohnovi a Brumlíkovi, které ve městě během druhé světové války žily.

Umístění mosazných destiček je v plánu na výročí Křišťálové noci. „Tradičně jsou kameny umísťovány před domy, kde ti lidé naposledy dobrovolně bydleli. Nebude to jinak ani v Chodově. Jejich umístění plánujeme během Křišťálové noci, to znamená počátkem listopadu tohoto roku,“ říká historik Miloš Bělohlávek.

Chodov se stal v roce 2015 vůbec prvním městem, kde byly kameny zmizelých položeny. „V současné době je kamenů v ulicích našeho města 24. Zároveň jsme tedy městem, které má takových kamenů nejvíce. Věřím, že do dvou let budeme mít kameny, které připomenou všechny známé osobnosti holocaustu,“ dodal historik.

autoři: Dominik Hron , nkr
Spustit audio