Obec Velichov dokončuje opravu střechy obecního kostela

17. prosinec 2020 10:30

Na první pohled pusto a prázdno. Přesně tak působí interiér novogotického kostela Nanebevzetí Panny Marie ve Velichově. Vystěhovaného církevního objektu se nicméně před časem ujala obec a postupně ho opravuje.

Nad centrem Velichova stojí od konce 19. století novogotický kostel. Od poloviny 20. století ale bohužel chátrá a nebýt vedení obce, možná by už nestál. V současné době je kostel uzavřený, jeho střechu ale opravují řemeslníci. A do interiéru kostela se čas od času má možnost podívati i veřejnost.

Velichovský kostel má stejně jako další podobné církevní stavby v pohraničí svůj osobitý a velmi zajímavý příběh. Církevní obřady se tu už dlouho neodehrávají. K uzavřenému areálu má ale řada místních přesto trochu výjimečný vztah.

Obec nyní dokončuje opravu střechy obecního kostela Nanebevzetí Panny Marie. Jeho rekonstrukci radnice před časem zahájila i přesto, že většina vybavení se nenávratně ztratila.

Postupnou rekonstrukci zchátralého a vykradeného kostela zajišťuje Velichov za vydatné státní pomoci. Obec kostel získala do svého vlastnictví v roce 2008. Vedení obce předpokládá, že památkový objekt začne jako obnovené regionální společenské centrum sloužit do deseti let.

autoři: Zdeněk Trnka , Radim Jehlík | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio