Obchodníci s chudobou využívají městských bytů v Sokolově. Radnice nájemníky namátkou prověřuje

25. červenec 2022 09:15

Nájemní smlouva v městském bytě je jedna věc, kdo v nich ale skutečně bydlí, to už se pak může lišit. Zjistilo to vedení Sokolova, které se teď na podvody v problémových lokalitách zaměřilo.

Zažádat o městský byt, splnit podmínky a pak ho za výhodnou cenu pronajímat dalším lidem, kteří by na něj jinak neměli nárok. To je jenom jedna z několika taktik, kterou teď v Sokolově používají takzvaní obchodníci s chudobou. Vedení města o tom ví, upozorňuje ale, že to je nelegální a podobné podvody nechává prověřovat.

Poprvé do podezřelých lokalit vyrazili na kontroly obyvatel i strážníci městské policie minulý týden. „V nejhorším případě se může stát to, že nájemník bude vyzván k tomu, aby byt opustil, a bude mu ukončena nájemní smlouva,“ řekl jednatel Sokolovské bytové Erik Klimeš.

Podle něj jsou takových podvodníků ve městě desítky. „Tenhle mechanismus tady funguje odjakživa, od doby, co někdo přijde k bytu, zjistí, že ho vyloženě nepotřebuje, tak si zkusí přivydělat. Většinou ho dál nelegálně pronajímají lidem, kteří nebyli schopní sehnat nájem z důvodů exekuce, insolvence, nebo předchozích dluhů vůči městu a městským společnostem,“ doplnil Klimeš.

V namátkových kontrolách bude město nadále pokračovat.

autoři: Dominik Hron , nkr
Spustit audio