Obce v Karlovarském kraji mohou získat až 400 tisíc korun na podporu ordinací praktických lékařů

30. červenec 2021 10:05

Až 400 tisíc korun můžou na podporu ordinací praktických nebo dětských lékařů získat obce a města v Karlovarském kraji. Nové krajské dotace můžou radnice využít nejen jako náborový příspěvek pro lékaře, ale i na vybavení ordinací nebo odkoupení takových prostor.

Nákup prostor pro ordinaci, její vybavení nebo náborový příspěvek ve výši pro nového praktického lékaře. Na to všechno můžou města a obce v Karlovarském kraji využít nový dotační program. Ten kraj připravil, aby v odlehlých částech regionu nebo menších obcích pomohl zajistit lékařskou péči, ať už pro dospělé nebo děti.

Lékaři totiž stále častěji odchází, nejčastěji do důchodu, a sehnat za ně náhradu bývá obtížné. Mezi městy, která by krajské dotace chtěla využít na rekonstrukci ordinace, je například Bečov nad Teplou. Radnice tam odkoupila od bývalého praktického lékaře ordinaci.

„V loňském roce tady ukončil činnost lékař. Zjistili jsme, že je vlastníkem ordinace. Město z důvodu zachování ordinace praktického lékaře jeho prostory odkoupilo,“ uvedl nezávislý starosta Bečova Miroslav Nepraš s tím, že se městu už podařilo sehnat nového praktického lékaře.

Obce a města můžou získat příspěvek od 200 do 400 tisíc korun. Výše se liší podle počtu obyvatel dané obce. Na podporu ordinací praktických lékařů vyčlenil Karlovarský kraj v letošním roce celkem jeden milion korun.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr
Spustit audio