O zlu se musí vyprávět, aby se neopakovalo

8. březen 2023

Na světě je unikátní kniha o osudu dvanáctileté židovské dívky z Plzně. Deník Věrky Kohnové napsala Jana Poncarová ve spolupráci s historikem Jiřím Sankotem. Vypráví o zmařeném lidském životě a upozorňuje, že na bezpráví a utrpení jiných se nesmí zapomínat.

Jana Poncarová před lety náhodou zjistila, že Věrčin deník přechovávala doma Janina prateta. A tak všechno začalo. Vznikla nejen kniha, ale například v Plzni na rohu Nerudovy a Koperníkovy ulice byla v roce 2022 odhalena pamětní deska věnovaná Věrce Kohnové.

Dvanáctiletá židovská dívka si psala deník od prázdnin 1941 do ledna 1942, tedy do odjezdu transportu plzeňských židů do Terezína. Nikdo z rodiny se nevrátil. Do jejich bytu se nastěhovali jiní nájemníci, jejich věci se postupně poztrácely. Zmizelo vše, kromě deníku...

"Na knížce jsem dělala, když začala válka na Ukrajině. Když jsem psala úvod, tak se zrovna odkrývala ta zvěrstva v Buči, kde se to taky velmi dotýkalo dětí. Pořád máme dojem, že žijeme v moderní společnosti, kde se nic takového neděje, ale ono se děje. Snad knížka povede k zamyšlení a k tomu, abychom nezůstávali lhostejní," říká Jana Poncarová.

Spisovatelka už pracuje na rukopisu své další knihy, která se tentorkát bude odehrávat v době nastupujícího komunismu. V hlavní roli se opět objeví žena.

Spustit audio