O voňavé hračky je takový zájem, že ani pro vlastní vnoučata nezbývají

22. květen 2019

Už je to 30 let od chvíle, kdy paní Miroslava Válová z Olbramova na Tachovsku se svou kamarádkou Jasmínou Vaňkovou začala šít tzv. Ekohračky. Původně pro svoje děti, postupně ženy rozšířily odbyt i na ostatní zájemce. Časem dokonce získaly certifikát Místního výrobku ze západu Čech.

Co je Ekohračka z Olbramova?

Jde o malé šité figurky, naplněné z jedné strany ovčí vlnou a z druhé směsí 10 bylinek. Takto vytvořené hračky v podobě panenek, andělů, čertíků apod. jsou pro malé děti lehce uchopitelné. A navíc voní jako provoněná stráň. Jak říká Miroslava Válová, jde o takovou aromaterapii.

Co vše k výrobě potřebujeme?

Vlastně cokoli, co je potřeba k šití. Látky, nůžky, jehly, nitě, tužku k nakreslení obličeje, který pak ručně vyšijeme, a pak to nejdůležitější - čistou ovčí vlnu a různé usušené bylinky. Kdo chce mít ozdobné okraje, použije entlovací nůžky nebo našije nějakou hezkou barevnou stužku.

Postup zvládne i dítě

Postup je jednoduchý. Látku nastříháme podle potřeby na 2 díly. Na jeden nakreslíme obličej, ten pak ručně vyšijeme barevnými nitěmi. Oba díly sešijeme naruby dohromady, otočíme na líc a můžeme figurku naplnit. Jako první přichází na řadu ovčí vlna, kterou zaplníme zhruba polovinu hračky. Zbytek doplníme bylinkami. Spodek hezky zašijeme, aby nám nic z toho nevypadlo. A je hotovo. „Kdo chce, může přidat i vlásky či křidélka. A určitě někoho originálním kouskem potěšíte,“ usmívá se Miroslava Válová.

Pokud dobře neznáte bylinky, raději si je kupte

Mirka Válová doporučuje bylinky raději koupit ve specializované prodejně. Pro jistotu, abyste dítěti neublížili, kdyby se vám do směsi zatoulala i bylinka jedovatá. Malé dítě přece hračky také ochutnává… V olbramovských hračkách je směs, která obsahuje heřmánek, dobromysl, meduňku, rozmarýn, mateřídoušku, tymián, mařinku, levanduli, komonici a mátu.

Kam panáčkové putují?

„Vozíme je na různé slavnosti, většinou jako stánkový prodej. Nebo putují někam pro radost. Někdy i do prodeje do muzeí a infocenter. Ani je poslední dobou nestíháme šít. Dokonce vlastní děti se na mě zlobí, že pro jejich děti, tedy vnoučata, panáčky nemám a pro druhé ano," dodává se smíchem Miroslava Válová.

autoři: Martina Sihelská , Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň