O víkendu se bude v Touškově péct chléb v kamenné peci

18. září 2020 15:10

Pšenično-žitný či žitný chléb podle tradiční receptury nebo například české buchty budou moci lidé ochutnat v neděli 20. září od 13 hodin ve městě Touškov na severním Plzeňsku. Nezisková organizace Náš Touškov zde již druhým rokem pořádá Slavnosti chleba, při kterých na faře u kostela v takzvané černé kuchyni plánuje v kamenné peci upéct zhruba 33 bochníků.

Fara a kostel v Městě Touškově

„To obrovské komínové zařízení se roztápí zhruba sedm hodin. Když se pec roztopí, vyndají se uhlíky a všechno dřevo ven. Pec má tu schopnost, že udrží teplo a pak se do ní vloží chleby, které se samovolně dopečou,“ vysvětlila Kateřina Duchková, členka spolku Náš Touškov.

Do pece se naskládá 33 bochníků a z každé křupavé kůrky je cítit oheň. Sám pekař Roman Sebera říká, že chléb z této staré pece je zcela jiný než ten, co si zákazník koupí v obchodě. Chléb vydrží déle čerstvý a žitný kvas udělá z chleba klenot.

Černá kuchyně na faře v Městě Touškově

„Pečení chleba je má životní láska. Výzva péct v těchto starých historických pecích je prostě neuvěřitelná. Příprava je dlouhá. Trvá minimálně 3 dny, protože se pec musí hodně předtopit, aby měla požadovanou teplotu a k tomu se ještě musí připravit kvas,“ sdělil Roman Sebera, který bude v neděli připravovat chleby pro návštěvníky Slavností chleba.

Lidé se zde budou moci podívat do černé kuchyně nebo si prohlédnout výstavu obrazů. Akce začne ve 13 hodin a bude trvat do 18. hodiny.

autoři: Karolína Sedláková , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio