O víkendu se bude v Touškově péct chléb v kamenné peci
Pšenično-žitný či žitný chléb podle tradiční receptury nebo například české buchty budou moci lidé ochutnat v neděli 20. září od 13 hodin ve městě Touškov na severním Plzeňsku. Nezisková organizace Náš Touškov zde již druhým rokem pořádá Slavnosti chleba, při kterých na faře u kostela v takzvané černé kuchyni plánuje v kamenné peci upéct zhruba 33 bochníků.
„To obrovské komínové zařízení se roztápí zhruba sedm hodin. Když se pec roztopí, vyndají se uhlíky a všechno dřevo ven. Pec má tu schopnost, že udrží teplo a pak se do ní vloží chleby, které se samovolně dopečou,“ vysvětlila Kateřina Duchková, členka spolku Náš Touškov.
Do pece se naskládá 33 bochníků a z každé křupavé kůrky je cítit oheň. Sám pekař Roman Sebera říká, že chléb z této staré pece je zcela jiný než ten, co si zákazník koupí v obchodě. Chléb vydrží déle čerstvý a žitný kvas udělá z chleba klenot.
„Pečení chleba je má životní láska. Výzva péct v těchto starých historických pecích je prostě neuvěřitelná. Příprava je dlouhá. Trvá minimálně 3 dny, protože se pec musí hodně předtopit, aby měla požadovanou teplotu a k tomu se ještě musí připravit kvas,“ sdělil Roman Sebera, který bude v neděli připravovat chleby pro návštěvníky Slavností chleba.
Lidé se zde budou moci podívat do černé kuchyně nebo si prohlédnout výstavu obrazů. Akce začne ve 13 hodin a bude trvat do 18. hodiny.
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Na pupečníku tkaničku, ve tváři tiky z alkoholového syndromu. Dnes je Dominika sebevědomá tanečnice
-
Závan mečiarismu. Změní syn bývalého šéfa policie slovenskou tajnou službu na nástroj pomsty?
-
Začaly největší volby na světě. Hlasování o indickém parlamentu doprovází korupce i uplácení voličů
-
‚Něco nového začíná.‘ Hokejový gólman Francouz ukončil kariéru, vítěze Stanley Cupu zradilo zdraví