O titul Regionální potravina Karlovarského kraje bude usilovat devět výrobků

Dvanáctý ročník soutěže Regionální potravina zakončily nominace za Karlovarský kraj. Hodnotitelé vybrali 9 výrobků.

O značku, která je zárukou kvality lokálních výrobků, se na Karlovarsku celkem ucházelo 84 výrobků od 17 producentů. Nejvyšší počet přihlášených výrobků byl v kategorii Alkoholické a nealkoholické výrobky.

Komise navrhla udělit ocenění Regionální potravina Karlovarského kraje 2021 těmto produktům:

1. Masné výrobky tepelně opracované - Krušnohorská pečeně Roman Krčma, Karlovy Vary

2. Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy – Hovězí svíčková, Statek Hlinky

3. Sýry včetně tvarohu – Adam, STATEK BOR ZEOS

4. Mléčné výrobky ostatní - Děpoltovické bio máslo,  Jiří Kubernát, Děpoltovice

5. Pekařské výrobky včetně těstovin - Bezlepkový veganský jablečný koláč, Markéta Pavelková, Loket

6. Cukrářské výrobky včetně cukrovinek - Pařížský dort , Jana Bystřická, Nová Role

7. Alkoholické a nealkoholické nápoje – Pšeničný speciál  11º, Pivovar PERMON

8. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě - Žlutická sušená ŘEPA červená CHIPSY,

REGENT PLUS Žlutice

9. Ostatní - Podestýlkové vejce, Zephyr Františkovy Lázně

O ocenění Regionální potravina se můžou ucházet jen producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku Regionální potravina, a to po dobu čtyř let.

O nominacích rozhodovala komise složená ze zástupců ministerstva zemědělství, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární a Potravinářské komory.

Další informace o soutěži najdete na zde. Aktuálně je oceněno 407 výrobků od 312 výrobců.

autor: Radim Jehlík | zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Spustit audio