O své stavební úřady bojují Kašperské Hory a Železná Ruda

14. květen 2022 18:36, aktualizováno

Zajít si jen pár kroků na stavební úřad, vyřídit si tam celou agendu nebo se zeptat na radu. Pro obyvatele 244 obcí to zřejmě skončí. Právě tolik stavebních úřadů by mělo podle novely stavebního zákona zaniknout.

Železná Ruda a Kašperské Hory se brání proti zrušení svých stavebních úřadů. Argumentují především horší dostupností a tím, že se státní správa vzdaluje místním lidem. S žádostí o zachování úřadů se proto obrátily mimo jiné na ministerstvo pro místní rozvoj. Právě to navrhuje zrušit 244 stavebních úřadů v zemi, z toho 12 v Plzeňském kraji. Z jeho reakce je ale jasné, že jen dopis stačit nebude a obě města proto chystají další kroky.

Ministerstvo stanovilo počet úkonů za rok, nezahrnulo ale všechny

„Radíme, jak postupovat, co si sehnat a děláme kompletní agendu stavebního úřadu od vydání územních rozhodnutí přes stavební povolení nebo ohlášení,“ uvedl vedoucí úřadu Jan Eger. „Ministerstvo si stanovilo nějaký klíč, podle kterého chce úřady rušit, my nesplňujeme počet úkonů, ale ty úkony jsou jasně specifikované a nejsou to všechny úkony, které se dělají na stavebním úřadě,“ vysvětlil situaci.

Starostka Kašperských Hor Bohuslava Bernardová uvedla, že odpověď ministerstva je striktní. „Musíme mít tři pracovníky, my máme 2 a půl, počet úkonů za rok 236, my jich máme určitě víc, ale protože ministerstvo si vybralo jen některé, tak máme smůlu. Co se týká dojezdové vzdálenosti, z Filipovy hutě z Korýtka je to asi 34,5 kilometrů místo požadovaných 35 a nikdo nebere v potaz, jaké jsou tady klimatické podmínky v zimě,“ řekla. „Se starostou Železné Rudy se domluvíme co dál. Jak to cítím já, bude další krok návštěva poslanců a senátorů, kteří mají vztah k Plzeňskému kraji,“ plánovala.

Ministerstvo pro místní rozvoj si stojí za svým

Jak řekl mluvčí ministerstva Vilém Frček, rozhodující byla předem stanovená kritéria. „Naše novela ty stavební úřady neruší, naopak zachraňuje 371 úřadů v obcích a městech, je to všude tam, kde ten úřad splnil alespoň jedno z kritérií. Ta zahrnují počet úředníků, počet provedených úkonů a dostupnost stavebních úřadů. Maximální dojezdová vzdálenost nebude větší než 35 km,“ sdělil. „Do konce června bude novela předložena vládě, definitivní verze by měla být schválena už dokonce tohoto roku a účinnost zákona pak bude od roku 2024, řekl.

autoři: Jitka Englová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio