O soutěž Historické město roku je v Plzeňském kraji malý zájem

25. leden 2022 20:14, aktualizováno

O titul Historické město roku budou usilovat v aktuálním ročníku soutěže Horažďovice a Klatovy. Titul se uděluje od roku 1995 a mohou ho získat města, která vzorně pečují o své památkové zóny a rezervace.

O titul Historické město roku tentokrát v celostátním klání zabojují dva zástupci našeho kraje, a to Horažďovice a Klatovy. Vyhlašovatelem soutěže je Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska. Z vítězství v celorepublikovém klání se zatím mohlo radovat jen jediné město z Plzeňského kraje, Spálené Poříčí v roce 2003.

„Soutěž spolupořádá Ministerstvo pro místní rozvoj a Ministerstvo kultury a mohou se přihlásit města, která pečují o své památky za pomoci Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón,“ vysvětlila Jaroslava Kováčová z plzeňského pracoviště Národního památkového ústavu. Cena je pak udělena za nejlepší realizaci v rámci tohoto programu.

Účast měst v kraji je malá a to je škoda

Účastnící procházejí nejprve krajským kolem a nejlepší kandidát postoupí do kola celostátního, vítěz bude vyhlášen v dubnu při příležitosti Dne památek a historických sídel. „Úspěšný kandidát získá právo užívat prestižní titul Historické město roku, umělecké dílo z českého křišťálu, pamětní list a v neposlední řadě finanční obnos 1 milion korun,“ informovala Kováčová.

Horažďovice se do soutěže v posledních letech se přihlásily čtyřikrát. Zástupci města v rámci programu provedli například výměnu střešní krytiny na boční lodi v kostele svatého Petra a Pavla na Mírovém náměstí, došlo k nátěru věže hřbitovního kostela svatého Jana Křtitele, kde byla také osazena nová žaluziová okna,“ vyjmenovala památkářka. V Klatovech podle ní pokračuje obnova bývalé jezuitské koleje a opravy se dočkala fasáda historizující budovy Vlastivědného muzea doktora Hostaše.

Do soutěže se letos celorepublikově přihlásilo 31 měst, konkrétně v Plzeňském kraji je ale zájem o soutěž malý. „Je to škoda, protože v kraji je 24 památkových rezervací a zón a většina z nich z Programu regenerace čerpá,“ dodala Kováčová.

autoři: Veronika Krátká , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio