O prodeji pozemků pro stavbu Stezky v oblacích budou obyvatelé Jáchymova rozhodovat v referendu

10. září 2021 08:25

Během voleb do poslanecké sněmovny budou obyvatelé Jáchymova na Karlovarsku hlasovat i v místním referendu. V něm by se měli vyjádřit k prodeji městských pozemků u vrcholu Klínovce, kde chce soukromý investor vybudovat Stezku v oblacích.

Zastupitelé konání referenda schválili až na základě předložení potřebného množství podpisů od obyvatel. Ty sesbírali někteří opoziční zastupitelé, včetně Michala Baláže, který o referendum usiloval poslední dva roky.

„Primární impuls bylo to, že je to tak zásadní projekt, který tady dosud nebyl, což potvrdil i pan starosta. Chtěli jsme, aby si lidé mohli rozhodnout o této výstavbě sami. Jestli to tady chtějí, nebo nechtějí, protože to opravdu zasáhne do jejich životů na několik desetiletí,“ řekl Baláž.

Soukromý investor z Moravy chce pro stavbu odkoupit zhruba 3 tisíce metrů čtverečních pod nejvyšším vrcholem Krušných hor. S vedením města se předběžně domluvil na prodeji pozemku za zhruba 6 milionů korun a pronájmu pod přístupovou lávkou za jeden milion ročně.

„Myslím si, že velký prostor pro další navyšování ceny není. Těch jednání proběhlo několik. V zásadě je to kompromisní řešení, na které je investor ochotný přistoupit,“ potvrdil nezávislý starosta Jáchymova Bronislav Grulich.

Podle Štěpána Dvořáka jsou ale domluvené částky zastaralé a radnice by měla prodejní cenu přehodnotit: „Vzhledem k tomu, že se o tom jednalo před dvěma lety, od té doby se událo hodně. Ceny nemovitostí a pozemků tady rostou. Myslím si, že cena je nízká a stálo by za to ji ještě přehodnotit.“

Prodej můžou ještě ovlivnit závazné výsledky referenda. Rozhodovat o něm budou obyvatelé Jáchymova 8. a 9. října.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr
Spustit audio

Související