O kotlíkové dotace bude letos možné žádat naposledy

19. říjen 2021 09:06, aktualizováno

Domácnosti dostanou během letošního podzimu poslední šanci požádat o dotaci na výměnu zastaralého kotle za moderní ekologické vytápění, tedy o takzvanou kotlíkovou dotaci. V příštím roce totiž začne platit zákaz provozu starých kotlů, o kterém bylo rozhodnuto v roce 2012. Ministerstvo životního prostředí už avizovalo, že se tentokrát více zaměří na domácnosti s nižšími příjmy.

„My jako kraj jsme dostaly na starost řešit rodiny s nižšími příjmy, které budou moci získat dotaci až 95% uznatelných nákladů. Je to tedy 100.000,- korun na plynový kondenzační kotel a maximálně 130.000,- korun na kotel na biomasu. Základním kritériem pro určení toho, kdo na dotaci dosáhne, jsou domácnosti, kde výše průměrného měsíčního příjmu na jednoho člena nepřesáhne 14.242,- Kč, což je za rok nějakých 170 tisíc korun. Sledovány budou běžné příjmy za uplynulý rok, tedy zdanitelné příjmy, důchody nebo vybrané typy dávek,"  uvedla mluvčí hejtmanství Eva Mertlová. Výjimku tvoří pouze domácnosti, které jsou tvořeny z důchodců, ať už invalidních nebo starobních. Ti jsou automaticky považováni za způsobilé pro dotaci a příjmy dokládat nebudou.

Další změnou je, že si o dotaci mohou požádat vlastníci nebo spoluvlastníci bytových jednotek v bytovém domě nebo i u trvale obývaného rekreačního objektu. Podpora bude poskytována na výměny, které byly realizovány v letošním roce od 1. ledna. "Všem zájemcům doporučuji, aby si všechny informace našly na webových stránkách Plzeňského kraje, kde je i modelová kalkulačka, kde si mohou spočítat, zda na dotaci vůbec dosáhnou,“ doplnila Eva Mertlová.

O kotlíkovou dotaci lze požádat prostřednictvím krajského úřadu. Takzvané předžádosti bude možné podávat od 15. listopadu letošního roku od 8:00 hod. přes aplikaci eDotace. „Po vyhlášení přesného znění podmínek ze strany Ministerstva životního prostředí, kraj potom připraví finální dotační program, do kterého budou elektronicky podané předžádosti automaticky přesunuty. Samozřejmě bude umožněno podávat žádosti i těm, kteří si nestihnou podat tak zvanou předžádost. Vyhlášení tohoto programu pak očekáváme někdy začátkem příštího roku, ale jsme vázáni podmínkami ministerstva,“ doplnila Eva Mertlová.

V první fázi poskytne Ministerstvo životního prostředí na kotlíkové dotace v Plzeňském kraji tři sta milionů korun s tím, že v případě většího zájmu ze strany žadatelů, bude tato alokace navýšena tak, aby bylo možné, podle Evy Mertlové, uspokojit všechny žadatele o kotlíkové dotace.

Od roku 2015, kdy byly kotlíkové dotace poprvé vyhlášeny, uspělo v našem regionu více než 6700 žadatelů, mezi které bylo rozděleno zhruba 752 milionů korun.

autoři: Veronika Krátká , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio