Nulová tolerance

24. listopad 2003
Publicistika

Když navštívíte Muzeum doktora Šimona Adlera na Šumavě, nebo v Plzni druhou největší evropskou synagogu, když navštívíte jakýkoliv z překrásně umístěných židovských hřbitovů v našem kraji, ať už ten v Kolinci, v Nýrsku nebo jinde, vždycky na vás promluví jakési tajemno a síla nezdolnosti toho národa. Židé to neměli lehké nikdy, nemají to lehké ani dnes... tak začíná komentář Jiřího Tomáše Blažka, zaměřený na nutnost mnohem větší všímavosti státních orgánů vůči projevům rasové nesnášenlivosti...

Důvody, pro které jsou některými nenáviděni, nebo pro které i tolerantnější společnost zpozorní vždy, když s nimi jedná, jsou stále tytéž, ale můžeme je velmi hrubě zjednodušit poznámkou o jejich majetcích a šikovnosti. Informovanější vědí, že přes všechny útrapy a ústrky jsou dnes Židé vládnoucí silou; nikdo nepochybuje o tom, že světu vládne Amerika, a že Americe vládnou Židé, o tom přesvědčují jména ze seznamu nejvýkonnějších bankéřů a podnikatelů. Platí to přímo či nepřímo i u nás. Důvod k nenávisti to není; Židé vždycky uměli a umějí.

Logo

Zvýšený pohyb a aktivity neonacistických skupinek českých antisemitských fanatiků nám opět připomínají, že na něco někde zapomínáme. Na vysvětlování historie židovského národa našim dětem doma i ve školách, takže byť se z nich nakrásně stanou i policisté, nevědí toho o složitých cestách Židů křesťanským, muslimským, ale i naším, většinově ještě materialisticko dialektickým prostředím, téměř nic. Policistům se proto nezdá příliš nebezpečná nějaká ta jako by soukromá oslava narozenin některého neonacisty, kde se ovšem hajluje o sto šest a vyholení hlupáci křičí protižidovská hesla. Přesto, že policisté situaci na místě, jak říkají jejich mluvčí, monitorují, nezasáhnou a teprve novinářské videozáznamy přesvědčí jejich nadřízené, že k trestným činům zjevně došlo.

Zapomínáme i na to, že takto se v historii přehlížely, a s poukazem na demokratické svobody slova a projevu tolerovaly, protižidovské a obecně protimenšinové výpady zpočátku vždy; tak dlouho, až došlo na vypalování synagog, na koncentráky, na masakry milionů. Pokrytectví, nevšímavost a většinová zbabělost světové, takže pohříchu i naší veřejnosti, umožnila v historii lidstva vznik fanatických náboženských a rasistických válek, holocaustu. Nelze proto ani v jednom případě polevit v tvrdosti vůči sebemenším skupinkám fanatických nacionalistů, nelze jejich hajlování bagatelizovat poukazováním na jejich věk či malý počet a rozum. Jejich počty byly zanedbatelné na počátku tragédií vždy.

Jestliže dnes vyhlašuje ministr vnitra Stanislav Gross nulovou toleranci při kontrolách na silnicích a policisté tvrdě pokutují řidiče bez lékárniček a technických průkazů, víme už konečně, co to nulová tolerance je. Před dvěma lety ministr vyhlásil, že vůči rasistům budou jeho muži postupovat tvrdě. Konečně by měli začít, rostoucí počet "soukromých narozenin" vyholených tupců, kouřících mimochodem řečeno i cigarety židovské značky koncernu Phillip-Moris, už dává jasný signál. A tentokrát, přestože je to složitější a více nebezpečné, by to už mělo být s onou nulovou tolerancí. Jinak to bude stále nebezpečnější a důvěra v policii neporoste.

Logo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.