Nulová energetická spotřeba. Jaké domy ji splňují?

14. leden 2020

Od letošního roku se smí stavět nové domy pouze, pokud mají nulovou energetickou spotřebu. Co to nulová energetická spotřeba je a jaké domy ji splňují, vysvětlil energetický specialista Václav Šváb z plzeňského Environmentálního centra.

Od roku 2020 musí být všechny postavené nové objekty s téměř nulovou spotřebou energie. Mají mít nejnižší spotřebu takzvané primární neobnovitelné energie. Znamená to tedy, že jsou dobře zateplené a mají kvalitní okna. Případně mají větrání s rekuperací tepla, ale není to povinnost.

Zároveň je část energie, potřebná k jeho provozu, pokryta obnovitelným zdrojem. Například kotel na dříví. K topení používá obnovitelný zdroj, tedy dřevo. Navíc pokryje velkou část spotřeby na vytápění i ohřev vody. Tím se snižuje spotřeba té neobnovitelné energie a dostáváme se blíž k novému standardu – téměř nulové spotřebě energie.

Do okruhu těch obnovitelných zdrojů spadá fotovoltaický systém, který ve slunných dnech pokryje elektrickou spotřebu domu a ohřeje vodu. Případně část energie nechá pro další využití v bateriích. Nebo fototermický systém, solární kolektory, na ohřev vody. Navýšení celé stavby je jenom o zhruba 15 procent na zateplení a 15 procent na obnovitelnou energii. Tedy při celkové stavbě se jedná o navýšení o několik procent oproti loňskému roku, kdy se podobné domy také stavěly podle těchto kritérií.

Každý projekt se musí posuzovat individuálně. Nedá se proto říci pevná částka. „Z mých zkušeností s pasivními domy, které mají ještě nižší spotřebu energií, než domy s nulovou spotřebou, jsme se dostávaly s více náklady pod 10 % ve srovnání se stavbou klasického domu,“ říká Václav Šváb. Navíc u letošních novostaveb si můžete zažádat o dotaci z Nové zelené úsporám, která tyto více náklady pokryje.

Každý projektant už dnes s nulovou spotřebou energie počítá. K projektu proto přikládá i průkaz energetické náročnosti. Bez něj nedostanete stavební povolení. „Ceny nemovitostí stále rostou a růst budou, proto je bydlení nedostupné. Nemyslím si, že je to stavbou energeticky úsporných domů. A když ano, tak je to jen malé procento z toho, co se poslední dobu v bydlení stalo,“ uzavírá Václav Šbáb.

autor: Jiří Šobr
Spustit audio