Nový zvon bude zvonit na Smolnické stezce

Váží zhruba 10 kilo a bude stálým doplňkem přírodního koupaliště Bílá voda v Chodově na Sokolovsku. Mluvíme o zvonu.

Nedaleko přírodního koupaliště Bílá voda v Chodově na Sokolovsku stojí zvonice. Od víkendu doplní dřevěnou stavbu nový zvon. Je to kopie originálu, který má město uschovaný na radnici. Jde totiž o jedinou věc, která se zachovala z osady Smolnice.

Zaniklou osadu Smolnice v Chodově na Sokolovsku připomíná zvonice a kříž

Vesnice Smolnice existovala jako součást chodovského regionu stovky let. V důsledku důlní činnosti byla obec zrušena a skončila pod výsypkou. Zvonicí a vedle stojícím křížem se připomíná historie zaniklé obce.

„U zvonice je velká tabule. Ta je vyvrcholením Smolnické stezky, která byla nyní instalována. Sestává z dvaceti zastavení s obrazovými tabulemi, které ukazují obec a její historii. Končí u zvonice a tady jsou na tabuli dějiny obce a základní informace o ní,“ popsal stezku historik Miloš Bělohlávek.

Kovář František Fečo vyráběl zvon čtrnáct dní

Kovář František Fečo vyráběl zvon čtrnáct dní. Je vyroben z kusu železa, konkrétně z přechodové trubky. Trubka je zúžená z většího průměru na menší průměr, aby to dalo tvar zvonu. „Ozdobné doplňky jsem si vymýšlel sám,“ prozradil František Fečo.

Zvon připomíná poustevnickou historku

Zvon zde zůstane, takže si lidé mohou přijít kdykoliv zazvonit. Zvonice podle Miloše Bělohlávka plní hned dvě úlohy. Připomíná zaniklou obec, protože zvon je jedna z mála věcí, která z obce zbyla. Původní zvon z roku 1827 je uschovaný v síni tradic.

Čtěte také

V těchto místech ale také prý stála zvonice poustevníka Vavřince, který zde žil před tisíci lety. „Pověst vypráví, že zvoněním na svou zvoničku zachránil Chodov před nájezdem loupeživých rytířů,“ uvedl Bělohlávek.

Informace o zaniklé obci Smolnice si mohou návštěvníci přečíst i v brožuře. Ta bude k dostání při víkendových slavnostech.

Spustit audio