Nový varovný systém i interaktivní tabule. To jsou novinky v plzeňské zoo

1. prosinec 2021 18:38, aktualizováno

Když se v zoo ztratí zvíře, je to velký stres a také strach o zaměstnance i návštěvníky. Město proto nechalo do areálu nainstalovat varovný systém.

Zoo Plzeň má nový informační systém

„Pozor, pozor, utekl tygr!“ Máte pocit, že právě tohle se třeba v plzeňské zoologické zahradě nemůže nikdy stát? Tak věřte, že i k těmto událostem občas dochází. A také v Plzni. „Zažil jsem dvakrát za své působení v zoo, že utekli tygři a to jsou pak kulovnice, narkotizační pušky, policie…,“ vzpomínal ředitel zoo Jiří Trávníček.

To nejdůležitější je pak všechny návštěvníky i zaměstnance včas informovat a ochránit. Výrazně v tom pomůže nový varovný systém. Návštěvníci by ho měli slyšet i v tom nejzapadlejším koutě plzeňské zoologické a botanické zahrady. Výstražný systém je také jednou z nutných podmínek pro členství v asociaci zoologických zahrad.

Z amplionů budou znít i informační hlášení

Jak vysvětlil technický náměstek zoo Radek Martinec, tlampače se rozezní nejen v případě, že bude hrozit nebezpečí. „Do reproduktorů budeme moci pouštět hlášení i hudbu. Tlampače jsou v místech, kde se shromažďují lidé, u pokladen, u restaurace a podobně,“ vysvětlil. Dodal, že bude možné vysílat hlášení samostatně do jednotlivých stanovišť. „Nyní systém funguje na principu bezpečnostního hlášení a do konce roku bychom měli mít hotovou druhou etapu, kdy bychom ho mohli využívat plně i k informačnímu hlášení,“ řekl Martinec.

Zoo Plzeň má nový informační systém

V blízkosti obou vchodů zoo přivítají návštěvníky také nové interaktivní informační tabule. „Lidé se dozvědí informace o expozicích, mohou se podívat na některá zvířata, je tady sekce služby, kde jsou restaurace, suvenýry, toalety nebo automaty na pamětní mince a krmení,“ vyjmenovala grafička zoologické zahrady Olga Kezniklová. Dodala, že na tabulích je také aktuální počet návštěvníků a počasí.

autoři: Jan Markup , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio