Nový most, nové zážitky. Hroši včetně mláďat jsou teď v dvorském safari parku téměř na dosah ruky

12. červen 2021 09:44

Návštěvníkům Safari Parku Dvůr Králové slouží v Údolí hrochů nový most. Úprava prostoru si vyžádala dokonalou spolupráci stavbařů a zoologů, což při otevření rekonstruované cesty k Jezeru hrochů ocenili ředitel safari parku Přemysl Rabas, zoolog Jiří Hrubý a za společnost Ridera i Martin Škopek. 

Čtěte také

„Safari park patří mezi nejnavštěvovanější místa kraje. Jsem rád, že se jeho vedení i díky podpoře veřejnosti a kraje daří vypořádat se s dopady koronavirových omezení. I v této náročné době se tak může rozvíjet a upevňovat svou pozici jedné z nejlepších zahrad Evropy,“ uvádí krajský radní pro životní prostředí Pavel Bělobrádek, který společně s ředitelem safari parku Přemyslem Rabasem novou cestu otevřel.

Královéhradecký kraj je zřizovatelem safari parku a dlouhodobě ho významně podporuje. Financoval i proměnu Jezera hrochů - na šestičlenné stádo nově návštěvníci shlížejí z cesty na nevysokém valu a soustavy rezavých mostků v africkém stylu.

„Starý most musel ustoupit a nová soustava lávek a kamenných valů dovede milovníky zvířat nejen k hrochům, ale i pelikánům nebo antilopám. Jezero hrochů se tak stalo jednou z nejatraktivnějších částí safari parku,“ dodává ředitel Safari Parku Dvůr Králové Přemysl Rabas.

Expozici obývá největší stádo hrochů v Česku, tvořené jedním dospělým samcem, jeho dvěma partnerkami a třemi mláďaty různého věku. Nejmladší se narodilo přímo před zraky návštěvníků loni v létě.

Na obrovské planině doplňují hrochy ještě vodušky velké, jediné české stádo impal, pelikáni afričtí, husice modrokřídlé nebo jeřábi královští a řada dalších ptáků. Zcela nové pohledy se otevřely také do sousední expozice paovcí hřivnatých.

Čtěte také

Opravy se přes zimu dočkal i pavilon hrošíků v centrální části zahrady. Kromě dospělých zvířat do něj byla ze zázemí převezena i dvě mláďata, z nichž to mladší se narodilo na konci letošního února. V obou „hroších“ expozicích tak nyní návštěvníci uvidí celkem pět mláďat, což je v kontextu evropských zoo zcela jedinečné.

Safari park ovšem přes zimu zvládnul zrekonstruovat i most mezi buvoly pralesními a šelmami vedoucí do Afrického safari, čímž se s významnou pomocí Královéhradeckého kraje uzavřela finančně a technicky mimořádně náročná obnova mostů.

V areálu safari parku jsou čtyři masivní mosty. Dva z nich prošly nezbytnými opravami v letech 2017 a 2019. Na zbývající dva došlo nyní.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související