Nový Kostel bodoval v celostátním finále soutěže Vesnice roku

18. září 2018 16:00

V létě se občané Nového Kostela radovali z prvenství v krajském kole soutěže Vesnice roku 2018 a nyní mají opět důvod k oslavám. Obec z Karlovarského kraje obsadila v celostátním finále skvělé třetí místo. Slavnostní vyhlášení výsledků proběhlo v Luhačovicích.

Oblíbenou soutěž každoročně vyhlašuje Spolek pro obnovu venkova, Ministerstvo pro místní rozvoj, Svaz měst a obcí a Ministerstvo zemědělství. Letošního klání se zúčastnilo na 228 obcí z celé České republiky, což bylo o 15 více než loni.

„Soutěž Vesnice roku má za sebou úspěšný čtyřiadvacátý ročník. Za dobu své existence si získala celorepublikovou prestiž. Svědčí o tom i počet přihlášených obcí, které každoročně chtějí poměřit své síly s ostatními. Význam našeho venkova je nedocenitelný,“ poznamenala ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Hodnotící komise vybírala ze 13 finalistů. Při hodnocení se zaměřovala nejen na společenský život, aktivity občanů, podnikání, ale i na občanskou vybavenost, úspory energií či péči o veřejná prostranství a zeleň.

Vítězem se nakonec stala obec Dolní Němčí ze Zlínského kraje, druhé místo patřilo Šumvaldu z Olomouckého kraje a třetí již zmíněnému Novému Kostelu.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio