Novou zmocněnkyní pro lidská práva byla jmenována Klára Šimáčková Laurenčíková

12. květen 2022

Novou zmocněnkyní pro lidská práva bude dosavadní předsedkyně vládního výboru pro práva dítěte Klára Šimáčková Laurenčíková. Do funkce ji vybrala vláda.

Laurenčíková chce ve funkci přispět k prosazování práv dětí, seniorů či postižených. Aktivně chce pracovat na posílení soudržnosti a solidarity ve společnosti. Zaměřit se chce i na témata, která rozdělovala společnost. "Dialog chci moderovat nepolarizujícím způsobem," uvedla. Podpořit chce větší spolupráci státu s experty, zaměřit se chce případně i na integraci uprchlíků.

Expertku na začleňování ve vzdělávání navrhla a podpořila koalice Pirátů a Starostů. Podle místopředsedkyně Sněmovny Olgy Richterové (Piráti) se na pirátské nominaci shodly všechny strany vládní koalice. Předseda STAN a vicepremiér Vít Rakušan uvedl, že Šimáčková Laurenčíková je kvalitní kandidátka a její jmenování "otevírá dveře" ke spolupráci s experty a neziskovým sektorem. Označil ji za "velmi váženou předsedkyni" výboru pro práva dítěte, který spadá pod radu vlády pro lidská práva. "Člověk se zkušeností a dlouhodobě známými názory, který má sílu agendu lidských práv na úrovni vlády prosazovat, nám bude i v rámci Sněmovny jistě důležitým partnerem,” uvedla členka sněmovního podvýboru pro sexuální a domácí násilí Barbora Urbanová (STAN). Podle poslanců Pirátů je dobrá zpráva, že má lidskoprávní agenda na vládní úrovni zastoupení.

Šimáčková Laurenčíková je speciální pedagožka. Na ministerstvu zdravotnictví působí jako odborná garantka k problematice duševního zdraví dětí. Přednáší na pedagogické fakultě Univerzity Karlovy. V minulosti byla náměstkyní ministra školství či poradkyní na ministerstvu práce.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.