Novou lázeňskou sezonu zahájil krušnohorský Jáchymov. Akce upozornila na historii města i letošní pandemii koronaviru

1. červen 2020 09:00

Žehnání prameni, průvod městem i promítání filmů – to vše čekalo na návštěvníky při zahájení 114. lázeňské sezony v Jáchymově na Karlovarsku. Slavnosti se kvůli bezpečnosti odehrávaly v omezených podmínkách. I tak se před podiem sešli místní lidé, ale i první klienti, kteří do lázní přijeli.

„Chceme poslat do světa zprávu, že tady lázně stále jsou, že zase léčí své pacienty,“ uvedl ve svém proslovu ředitel Léčebných lázní Jáchymov a prezident Svazu léčebných lázní ČR. Zahájení lázeňské sezony by se neobešlo bez slavnostního průvodu, nechyběli v něm horníci a hornických osobností v autentických kostýmech. Letošní novinkou bylo zastoupení všech lázeňských profesí, kterým takto chtělo vedení lázní poděkovat za přízeň v těžkých dobách.

Čtěte také

Od uvolnění vládních opatření přijelo do lázní v Jáchymově prozatím 300. Většinou jde o klienty, kterým hradí pobyt zdravotní pojišťovna. Přijíždějí ale už také první samoplátci i lidé ze zahraničí. Ti mají zatím stále povinnost platného testu na koronavir.

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha by tato povinnost pro klienty z méně rizikových zemí mohla skončit v polovině června. Řekl to právě při zahájení lázeňské sezony v Jáchymově. „Předpokládáme, že od 15. 6. bude rozvolněn přeshraniční pohyb, a to bude vlastně otázka turismu a celkového pohybu. Je jasné, že lázně jsou v tomto směru závislý hlavně na této klientele.“ Arabské země nebo ruská klientela to budou mít podle Vojtěcha ještě složitější. Pravidla pro vstup občanů těchto zemí bude zřejmě dojednávat Evropská unie společně.

Ředitel Lázní Jáchymov Eduard Bláha se ale domnívá, že klienti například z okolních zemí začnou do lázní jezdit více až během srpna. „Vyhlížíme, co se stane, jak se Němci budou chovat, protože víme, jak se chovají Češi. Ti se zatím bojí, ale je to zbytečné, bát by se neměli. Myslím si, že něco podobného bude i u Němců. My si myslíme, že více příjezdů by mohlo být až v půlce léta, proto se chystáme i náš hlavní hotel Radium Palace otevřít až v září,“ řekl Bláha.

autoři: Andrea Strohmaierová , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio