Novinář Patrik Banga získal jako první Rom ocenění v soutěži Magnesia Litera

18. duben 2023

Na Nové scéně Národního divadla byly vyhlášeny výsledky letošního ročníku knižních cen Magnesia Litera. V osmi kategoriích získalo nominaci 24 titulů, které posuzovaly odborné poroty. 

Tradičně se v soutěži, která chce podporovat kvalitní četbu a pomáhat čtenářům s orientací na knižním trhu, utkaly tituly v kategorii próza, poezie, kniha pro děti a mládež, naučná literatura, nakladatelský čin, překladová kniha, publicistika a debut roku.

Čtěte také

Knihou roku a hlavním vítězem knižních cen Magnesia Litera se stala básnická sbírka Miloše Doležala Jana bude brzy sbírat lipový květ. Autor v ní zachycuje poslední týdny života své milované ženy i bolestné období po jejím odchodu. Nejlepším prozaickým dílem se v soutěži stal povídkový soubor Viktora Špačka Čistý, skromný život. Cenu za přínos knižní kultuře získal pracovník Národní knihovny Adolf Knoll za rozvoj digitalizace rukopisů, starých tisků a novin a jejich široké zpřístupnění odborné komunitě i veřejnosti.

Literu za debut roku získala autobiografická kniha novináře, hudebníka a moderátora Patrika Bangy Skutečná cesta ven, v níž popisuje své mládí a střet osobního nonkonformismu s pocitem vyloučenosti, nezájmu či diskriminace okolí. 

Celkem se do letošního ročníku přihlásilo 595 knižních titulů a některé další si ještě vyžádali sami porotci, když je mezi přihlášenými nenalezli. 

zdroj: ČTK
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.