Nově zrekonstruovaná Semlerova vila získala obdiv původního majitele Willyho Semlera

26. květen 2023

Semlerova rezidence v Plzni slaví 100 let. Lidí si ji prohlédli při Muzejní noci, dále je otevřena vždy v pátek, sobotu a v neděli. O prohlídky je obrovský zájem.

Vysílání ze Semlerovy rezidence

Rodina Semlerových se plánovala přestěhovat do rodinného domu a sídla firmy na Klatovské třídě 19. „Rodina Oskara Semlera, která měla v té době už pět členů, se do toho domu nevešla a museli bydlet v jiném domě v podnájmu,“ vypráví Petr Domanický ze Západočeské galerie, který o Semlerově vile a rodině Semlerových píše knihu. Architekt Adolf Loos jim tedy měl vypracovat projekt nástavby tohoto domu, kde měl vzniknout velkolepý byt o dvou patrech. Tato rekonstrukce by však byla velice složitá.

Rodina Oskara Semlera se nakonec rozhodla pro jiné řešení. V závěru roku 1932 si pořídila původně činžovní dům na Klatovské 110. Raumplan Adolfa Loose byl tedy použit zde. Místnosti v raumplanu Adolfa Loose se prolínají v různých výškových úrovních. V potaz je brána velikost a světlá výška místností v závislosti na jejich funkci a reprezentativním významu. Tento princip je uplatněn právě v Semlerově rezidenci.

Willy Semler je jediným dosud žijícím synem plzeňského továrníka Oskara Semlera. Dnes stoletý pán žijící v Melbourne v Austrálii podobu zrekonstruovaného domu velice chválí. „Musím pogratulovat, že takovou práci udělali,“ reagoval na snímky domu. Vzpomínal i na to, jak si ve svém pokoji se sourozenci hráli.

Semlerovi patřili k nejvýznamnějším továrníkům v Plzni

Oskar Semler patřil v meziválečném období v Plzni k nejvýznamnějším osobnostem mezi zdejšími průmyslníky. Podnikal převážně v kovovýrobě a navázal na práci svého otce. Syn Oskara Semlera Will dodnes vzpomíná, že podnik vyráběl téměř vše, co se dá představit, že se z drátu dá vyrobit – od kancelářských sponek, přes drátěnky do postele až po gramofonové jehly. Produkty se dokonce vyvážely do světa.

autoři: Stanislav Jurík , Iva Štěpánková
Spustit audio

Související