Nové způsoby pohřbívání nabídne krematorium na Doupovsku. Okolní obce s jeho stavbou ale nesouhlasí

4. listopad 2021 14:35

Karlovarský kraj podpoří projekt obce Doupovské Hradiště na vybudování pietního parku odpočinku. V něm by lidé z celého regionu mohli využívat moderní způsoby ukládání ostatků svých blízkých v souladu s přírodou. Záměr se ale nelíbí okolním obcím.

Pietní park odpočinku, obřadní síň i krematorium – to je projekt nejmladší obce v Karlovarském kraji Doupovského Hradiště. Ve své místní části Činov plánuje proměnit zhruba 15 hektarů přírodního prostoru v areál, kde by se lidé mohli rozloučit se svými blízkými v souladu s přírodou.

Záměr má ale i své odpůrce. Například sousední obce Žalmanov a Stružná, přes které by se do pietního parku v budoucnu jezdilo. Podle starostky obce Stružná Zuzany Večerkové z hnutí Starostové a nezávislí hrozí, že se otevřením pietního parku s krematoriem v nedalekém Činově navýší počet projíždějících aut, která ohrožují místní. Obrátila se proto na Karlovarský kraj, který teď hledá vhodné řešení.

„Domluvili jsme se, že by naše správcovská firma zpracovala komplexní návrh toho, jak zajistit bezpečnost chodců a dopravy v této městské části. Pak bychom se domluvili, kdo by jaké opatření v jaké době realizoval. Bez toho není možné další rozvoj na Doupovsku realizovat,“ řekl krajský radní Patrik Pizinger z hnutí Místní s tím.

Stavba by měla začít v příštím roce

Obec Doupovské Hradiště, pod kterou patří i Činov, teď projekt pietního parku odpočinku dokončuje, s jeho výstavbou by mohla začít v příštím roce. Dopravní zátěž ale podle nezávislé starostky Jarmily Boškové nebude tak zásadní.

„Neočekáváme, že by hned od otevření pietního parku tady začala kolabovat doprava a valily by se sem tisíce aut. Cesta, která sem vede, bohatě pojme tu dopravu, která se sem bude řítit. Pokud doprava bude opravdu tak velká, tak se budeme snažit s Karlovarským krajem těm okolním obcím pomoci, co se týká těch komunikací,“ vysvětlila Bošková.

Pohřbívání v souladu s přírodou

Přírodní areál by měl v budoucnu obyvatelům Karlovarského kraje nabídnout nové způsoby pohřbívání. „Pietní park odpočinku by měl poskytovat alternativní způsoby ukládání popela ke kořenům stromů. Další variantou by bylo sázení bio uren a kolumbária na přírodní bázi. Snoubila by se úcta k přírodě s úctou k zemřelým, to je naše myšlenka,“ popsala starostka.

Podporu projektu schválili zastupitelé Karlovarského kraje na svém posledním zasedání. Zatím ale není jasné, jakou částkou kraj na pietní park odpočinku přispěje. Odhadované náklady na areál včetně krematoria jsou zhruba 40 milionů korun.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr
Spustit audio