Nové učebny na pracovní vyučování mají na plzeňské waldorfské základní škole

19. listopad 2018 14:50

Některé základní školy v Plzni podporují technické vzdělávání svých žáků. Kvůli tomu budují dílny pro praktické činnosti.  Mezi ně patří i Waldorfská základní škola Dobromysl v Plzni.

Škola zřídila a vybavila čtyři nové učebny za 6,5 milionu korun. Většinu nákladů pokryla evropská dotace. Cílem je naučit žáky praktickým manuálním dovednostem, které následně využijí i v běžném životě.  

Tři učebny jsou určené na ruční práce nebo na pracovní vyučování, a to dílny modelovací, dřevořezná a šicí. Poslední je přírodovědná učebna pro výuku fyziky, chemie a biologie.

„V modelovací dílně pracuje každá třída na jiných výrobcích, a je to propojené tematicky s vyučováním. Například se žáky šesté třídy jsme jako skupinovou práci dělali ostrov, protože probírali severské státy. Se sedmáky budeme zase pracovat na trávící soustavě,“ popsala učitelka Klára Myslíková.

Další novou učebnou, která má obohatit manuální zdatnost studentů je dřevořezná dílna

„Původně v těchto prostorech byly nevyužitelné sklepy. Teď je tu šest hoblic. Ke každé se vejdou dva žáci. Snažíme se, aby začínali od kusu dřeva pilou a sekerou. Když zvládnou základní práci s nožem, dlátem, rašplí a podobně, můžou v dalších letech pokročit k výrobě misky, a potom si vyrobí dřevěné zvíře, podle vlastního výběru. V nejvyšších ročnících vyrábí žáci loutku, se kterou v ideálním případě sehrají divadlo třeba pro první třídu,“ vysvětlila ředitelka Waldorfské školy Sylvie Kubová.

Díky všem novým učebnám se podařilo zvýšit kvalitu výuky i výrobků studentů. Výhodou je podle ředitelky Kubové také to, že každá z místností je určená pro konkrétní činnost a děti si tam mohou nechat své rozpracované výrobky a nemusí se pořád uklízet. Dobré je i to, že učitelé mají potřebné zázemí, kde mají různé nářadí a materiály na jednom místě.

Nové učebny budou podle potřeby využívat žáci od první do deváté třídy.

autoři: Martina Klímová , jik
Spustit audio