Nové technologie učí nemocné studenty

11. březen 2010
Tento pořad

Jak zajistit školní výuku žákovi nebo studentovi, který je dlouhodobě nemocný? Jak předejít tomu, aby v krajním případě kvůli dlouhodobé absenci nemusel opakovat ročník? S unikátním projektem, který tento problém řeší, přišlo Gymnázium Františka Křižíka v Plzni. O novinku se zajímala kolegyně Monika Zettlová, která si přímo během vyučovací hodiny mohla prohlédnout, jak projekt funguje v praxi.

Princip výuky na dálku je v podstatě jednoduchý. Vyučující má k dispozici technologii, která zajistí oboustranný přenos obrazu i zvuku mezi třídou, kde probíhá každodenní výuka, a nepřítomným studentem. Ten může být prostřednictvím svého počítače (případně notebooku zapůjčeného školou) virtuálně přítomen ve třídě a může s vyučujícím i ostatními spolužáky komunikovat. Technologie je v případě nutnosti přemístitelná mezi třídami, takže je možné nepřítomného žáka zapojit i do výuky některých odborných předmětů ve speciálních učebnách. Pro jeho spojení se školou stačí klasické připojení k internetu.

Nový projekt, který umožňuje účast na školní výuce i žákům z domova zatím využívá jen plzeňské Gymnázium Františka Křižíka. Projekt je přenositelný do podmínek města nástavba k projektu Digitální škola, který město Plzeň zavádí do všech svých základních škol.

autor: čer
Spustit audio