Nová skla pro karlovarskou Vřídelní kolonádu vyrábí v severočeském Novém Boru

22. březen 2022 12:35

Letos na jaře přišla karlovarská Vřídelní kolonáda o hlavní část své výzdoby – téměř 50 let starou skleněnou střešní kupoli. Dělníci ji rozebrali v rámci rekonstrukce hlavního vřídelního sálu a původní poškozené skleněné desky nahradí kopie. Právě v těchto dnech je dokončují mistři skláři v Novém Boru u České Lípy.

Více než 700 skel pro kupoli Vřídelní kolonády vzniká v průmyslovém areálu na okraji Nového Boru. Nenápadný soubor budov tam ukrývá sklářské pece, dílny a rozměrné sklady. Právě tady museli skláři zvládnout výrobu, kterou v začátku 70. let minulého století zajišťovali jejich kolegové ze Železného Brodu. 

K výrobě kopií původních skel se město Karlovy Vary rozhodlo kvůli špatnému stavu originálů. Poškodilo je hlavně dlouhodobé působení agresivních plynů z termálních pramenů. Průzkum na starých sklech odhalil praskliny a povrchovou korozi.

Výroba kopií není jednoduchá. Část původní dokumentace se ztratila a vytvoření nových plánů umožnil až průzkum, do kterého se zapojil i dron. Samotná technologie výroby jednotlivých desek je velmi podobná té, kterou skláři používali před 50 roky. Odlišná je ale povrchová úprava skleněných tabulí. Po vyleštění na ně totiž skláři nanášejí závěrečný nano-nátěr, který by měl garantovat delší životnost skel i jejich snadnější údržbu.

Výroba skel pro kupoli Vřídelní kolonády bude hotová na přelomu března a dubna. Podle sklářského technologa Jaroslava Šváchy začne jeho tým s konečnou montáží v centru Karlových Varů v polovině dubna.

Hlavní vřídelní sál známé kolonády chce město oficiálně otevřít při zahájení letošní lázeňské sezony.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr
Spustit audio