Nová divadelní sezona v Chebu nabídne sedm premiér, mezi nimi i R.U.R. jako komedii

13. září 2019 14:00

Divadelní sezona v Západočeském divadle v Chebu právě začíná. Nabídne celkem sedm premiér z toho jednu ve spolupráci s karlovarským divadlem. Podle dramaturgyně Martiny Pokorné se bude jednat o sezonu sezonu „velkých okamžiků lidstva“.

1. premiéra

Monodrama Geometrie domova, ve kterém se představí nová členka chebské činohry Magdaléna Hniličková, uvede divadlo 5. října při přehlídce Divadlo jednoho herce. Koncept vytvořila a režii má na starost Linda Dušková. Jde o autorskou inscenaci o stěhování a vzpomínkách na zážitky v různých bytech.

2. premiéra

Druhu novinkou bude R. U. R. Karel Čapek. Tu autor napsal jako drama, ovšem v Chebu tuto inscenaci uvidí diváci v režii Zdeňka Bartoše jako komedii. Není to už přece jen trochu za hranou? „My si myslíme, že Čapek je velmi vtipný. Jsou tam scény jak z Tarantina. Bude trochu i akční drama,“ poznamenala dramaturgyně Martina Pokorná. V roli robotů nebudou stroje, ale herci a studenti. Hru uvidí diváci poprvé 19. října

3. premiéra

Přestože název zní Ramses II., nepůjde o historickou hru ze starého Egypta. Autorem je Sébastien Thiéry, režisérem Adam Doležal. „I když se hra jmenuje Ramses II., její příběh není z historie. Je o milovníkovi Egypta a odehrává se v současnosti. Bude to dost mrazivý thriller,“ vysvětlila dramaturgyně Pokorná. Inscenace je určena do divadelního klubu „D“ a diváci ji uvidí poprvé 13. a 14. prosince.

Premiéry na příští rok

V následujícím roce se mohou diváci těšit na další čtyři inscenace. V únoru to bude muzikálová komedie o nejneuvěřitelnějším podvodníkovi Ameriky nazvaná Chyť mě, jestli na to máš. Vychází ze skutečných událostí a z filmu s Tomem Hanksem a Leonardem DiCapriem. Muzikál autorů Terrence McNallyhy, Marca Shaimana vznikne díky spolupráci chebského a karlovarského divadla a díky tomu půjde o nejvýpravnější premiéru sezony.

V dubnu pak přijde na řadu Odysseus. Dobrodružný příběh z mýtických časů pro celou rodinu bude autorskou adaptací režiséra Branislava Mazúcha. Na květen se chystá jiskřivá hra Alessandra Baricca plná smělých plánů, duchaplných dialogů a rozstřikujících se kapek z Niagárských vodopádů. Jmenuje se Smith & Wesson a režíruje ji Hana Marvanová.

Poslední premiérou sezony 2019/2020 bude v květnu Znovusjednocení Korejí autora Joëla Pommerata. Název značně zavádí, nepůjde o spojování dvou historicky rozdělených zemí. Takto hru představuje divadelní upoutávka: „Diváky čeká mozaika komických i melancholických příběhů, které dohromady skládají barvitý obraz různých podob lásky v moderním světě. Od lásky vášnivé po lásku platonickou, od lásek rodičovských po celoživotní přátelství, od lásky k nenávisti a zpátky.“ Režii má na starost Jiří Š. Hájek.

Pokud by chtěl někdo vidět všechny premiéry v rámci předplatného, má ještě možnost. V prodeji bude do 30. září.

autor: Josef Šorfa | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio