Nová cukrárna v Dobřanech byla kvůli koronaviru otevřena jen dva týdny

23. říjen 2020 18:00

Dobřanská zmrzlinářka Lenka Ždánská otevřela 1. října svou vysněnou cukrárnu. Kvůli koronavirové pandemii a následným vládním opatřením ji po 14 dnech musela opět zavřít. Pokud bude muset být cukrárna zavřena více jak 2 měsíce, přijde i na propouštění.

Už 20 let vyrábí Lenka Ždánská vyhlášenou dobřanskou zmrzlinu, od října ji nabízí dokonce i ve vlastní cukrárně, kterou po pár dnech provozu musela kvůli vládním nařízení a epidemiologické situaci uzavřít. Nanuky v nově otevřené vitríně cukrárny si nyní nikdo nekupuje. „Nanuky mají trvanlivost 4 měsíce od data výroby. Vyrobeny byly těsně před 1. říjnem, takže chvilku vydrží,“ vysvětlila zmrzlinářka Lenka Ždánská.

Tato situace není pro podnikatele v gastronomii vůbec příjemná. Paní Ždánská však zatím myslí pozitivně: „Přežili jsme jaro, kdy se rozbíhala naše zmrzlinová sezóna a budeme bojovat dál.“ Říjen a listopad by měl podnik zvládnout, pokud by však měl mít zavřeno i další měsíce, byla by situace pro rodinný podnik složitější a došlo by i na propouštění nových pracovních sil. „My bychom se toho samozřejmě nechtěli jako rodinná firma vzdát a samozřejmě bychom to museli řešit už nějakým větším úvěrem, abychom byli schopni to všechno poplatit,“ připustila paní Ždánská jednu z krajních možností.

Podnik plánuje zmrzlinu rozvážet

Restaurace mohou vydávat jídla z okének, a tak i cukrárna doufá, že její zákazníci tuto možnost využijí. Přes výdej objednávek z okénka fungovala cukrárna již na jaře. Navíc si podnik pořídil mrazící auto, aby zmrzlinu mohl rozvážet zákazníkům až domů.

V rodinném podniku pracuje i dcera paní Lenky, Lucie, která se stará především o výrobu nanuků, kopečkové zmrzliny, zmrzlinových dortů a o zaplnění zákusková vitríny. „V těchto dnech hlavně zapracujeme na nových zákuscích a recepturách. Budeme se snažit oslovit špičky v cukrářském a zmrzlinářském oboru, abychom mohli zákazníkům nabídnout něco nového a netradičního,“ uzavřela Lucie Ždánská.

To, kdy se dobřanská cukrárna a další podobná zařízení otevřou, bude záležet na vývoji koronavirové pandemie.

autoři: Jan Markup , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio