Notes strážníka Pavla: V Sokolově dochází žáci druhé a třetí třídy základních škol do centra prevence

12. listopad 2019 12:00

Na co si mají dávat pozor uživatelé internetu, jaké informace nemají zveřejňovat, jak se mají zachovat děti, které se stanou obětí šikany, to se dozvídají žáci druhých a třetích tříd základních škol v Sokolově. Navštěvují totiž preventivní program Notes strážníka Pavla.

Program je zaměřený na témata jako například zdravý život bez drog nebo občanské soužití. Vytvořili ho strážníci z Karlových Varů, Sokolova, Chodova a Ostrova. V letošním školním roce zahájili v Sokolově už čtvrtý ročník tohoto programu.

„Chceme naučit děti, jak se mají chovat, s kým se mají bavit a s kým ne. Seznámit je se složkami záchranného integrovaného systému a jak se mají chovat ve volném čase,“ vysvětlila preventistka Renata Černá, co je jeho cílem.

Žáci dochází do centra prevence, které je speciálně vybavené, pravidelně. Mají tu například interaktivní tabuli, brýle simulující opilecký stav i model auta, na kterém si děti ukazují, na jakou vzdálenost jsou viditelní chodci v různě barevném oblečení a jak je důležité nosit reflexní prvky. Děti se také učí, jak mají postupovat, když se stanou svědky nehody.

Projekt Notes Strážníka Pavla je každý rok ukončený společnou akcí všech zapojených škol. Tam si také zopakují informace, které se děti naučily. 

Více v reportáži:

autoři: Jitka Čmoková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio