Na Karlovarsku se propadla železnice, vlaky mezi Kláštercem a Chebem nejezdí

16. duben 2018 06:50

Na trati Cheb - Klášterec nad Ohří od soboty nejezdí kvůli sesuvu tzv. železničního spodku vlaky v úseku Hájek - Dalovice. Traťmistr zjistil v místě ještě před sesuvem závadu, a proto se podařilo vlaky zastavit včas. Nahradila je autobusová doprava. Jak dlouho bude úsek uzavřený, bude jasné až v pondělí, řekla v neděli mluvčí Správy železniční dopravní cesty Kateřina Šubová.

„Trať je v úseku uzavřena od sobotních 12 hodin. Došlo tam k posunu železničního spodku. Co bylo příčinou, v tuto chvíli nevíme. Doprava byla zastavena a vlaky nahrazují autobusy. Zpoždění je tam okolo pěti až deseti minut,“ uvedla Šubová.

V místě sesuvu byla povolená rychlost 80 km/h. Elektrifikace tratě se tam dělala v roce 2008 a od té doby tam žádné problémy nebyly

Na trati se nejprve objevila lehká závada. Po prohlídce traťmistr raději na jedné koleji zastavil provoz a později dráhy kvůli bezpečnosti zastavily provoz i na druhé koleji. Pak přišel masivní sesuv, který vytvořil hlubokou jámu, do níž se zlomil kus kolejí. Podle Šubové bude škoda značná, zřejmě v desítkách milionů korun. Bude se ale teprve upřesňovat.

Masivní sesuv vytvořil hlubokou jámu, do níž se zlomil kus kolejí

Dodala, že v místě sesuvu byla povolená rychlost 80 km/h. Elektrifikace tratě se tam dělala v roce 2008 a od té doby tam žádné problémy nebyly. O to je sesuv půdy pod tratí v délce asi 40 až 50 metrů překvapivější, řekla.

Trať je v úseku uzavřena od sobotních 12 hodin. Došlo tam k posunu železničního spodku

V pondělí trať posoudí odborníci a určí, zda bude možné alespoň v omezené míře pustit vlaky na jednu ze dvou kolejí. Podle Šubové ale i při této optimistické variantě bude zřejmě trať uzavřena nejméně několik dní.

zdroj: ČTK
Spustit audio