Nikotinové sáčky. U některých výrobků nemusí být hrozící závislost jediným nebezpečím

15. listopad 2022

Zatímco zástupci starší generace možná dodnes vyprávějí příhody o tom, kdy se v životě dostali ke své první cigaretě, jejich vnoučata už objevují možnosti nové doby a shánějí se po nikotinových sáčcích. Škodlivost kouření cigaret je dneska už bezpečně prokázána. Jaká rizika s sebou ale nese nová náhražka?

Nikotinové sáčky jsou poměrně novinkou. Na trhu se výrobky objevily až v roce 2019. Rychle si ale našly cestku k zákazníkům, zpočátku hlavně z řad kuřáků, kteří se buď pokoušeli zbavit své závislosti, nebo si chtěli dopřát nikotin i v práci, případně na dalších místech, kde je kouření zakázáno. Proto v krátké době začaly nikotinové sáčky nabízet prakticky všechny velké tabákové firmy, které ale začaly brzy svůj marketing zaměřovat na mladé uživatele, a to včetně dětí.

Podle aktuálního výzkumu Státního zdravotního ústavu bylo v Česku v roce 2021 nejrozšířenější užívání nikotinových sáčků právě u mladých lidí mezi 15 a 24 lety. Do tohoto výzkumu ale nebyly zařazeny děti. Nicméně podle odborníků má zkušenost s nikotinovým sáčkem v Česku už asi polovina žáků 5. a 6. tříd!

Co je nikotinový sáček?

Základem nikotinového sáčku bývá malý obdélníček vyrobený z propustných viskózových vláken, který se vkládá do úst mezi dáseň a tvář. Obsah sáčku tvoří hmota skládající se z mikrokrystalické celulózy a z vody, do které výrobci přidávají chemické sloučeniny nikotinu ve formě solí. Kromě toho tabákové firmy do sáčků přidávají látky upravující pH jako např. uhličitan nebo hydrogenuhličitan sodný (jedlá a prací soda), díky kterým se nikotin rychle vstřebává do sliznice úst a v ní přímo do krve. Kromě toho výrobci do nikotinových sáčků přidávají také sůl, různá sladidla, zahušťovadla, stabilizátory a rozmanité látky zajišťující vůni nebo aroma výrobků.

Laboratorní analýzy ukazují, že sáčky různých značek se významně liší obsahem účinné látky, tedy nikotinu. Obsah kolísá od jednotek po desítky miligramů nikotinu na gram obsahu sáčku. Bohužel většina nikotinových sáčků testovaných německými experty neobsahovala na obale relevantní informaci o obsahu nikotinu.

Čtěte také

Německý federální institut pro hodnocení rizik navíc ve své analýze upozornil, že nikotinové sáčky obsahující více než 2,5 mg/gram by měly být označeny varovným piktogramem pro nebezpečné vlastnosti chemikálií (černý vykřičník v červeném čtverci). Silnější sáčky s obsahem nikotinu by měly být dokonce označeny nápisem Nebezpečí a varovným piktogramem s lebkou a zkříženými hnáty.

Spustit audio