Nezisková organizace Macík v Horním Žďáru získala vyřazený inkubátor

27. únor 2019 08:30

Nezisková organizace Macík v Horním Žďáru na Karlovarsku se v současné době stará o více jak 200 zvířat. Některé vyžadují speciální péči. K tomu jim nově pomáhá vyřazený inkubátor.

Určený je pro podchlazená zvířata. Ta se dříve zahřívala buď speciální podložkou, nebo pod lampou. Inkubátor jednak ulehčí zaměstnancům práci a také pomůže více zvířatům najednou.

„Například v minulém roce jsme měli spoustu malých kachniček. Pokud ta zvířata už nejsou příliš pohyblivá a dáte je pod žárovku, musíte neustále hlídat teplotu, aby se nepřehřála. Inkubátor v tomhle ušetří práci,“ uvedla zakladatelka Macíku Hana Šimková.

V minulosti organizace zachránila několik zvířat

Pomocí zahřívání zachraňoval Ostrovský Macík například mláďata veverky, která měla pár centimetrů a byla ještě slepá. „Po velké bouřce nám přinesli také samce veverky, který už byla úplně tuhý, studený, prakticky se nehýbal. Zahřátím jsme ho ale přivedli zpátky k životu. Nyní žije za Macíkem a často se s ním potkávám,“ vzpomíná zakladatelka.

Své využití zatím inkubátor nenašel. Podle Hany Šimkové ho ale zhruba do měsíce najde, sezóna mláďat volně žijících živočichů teprve začíná.

autoři: Andrea Strohmaierová , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio