Nezaměstnanost v Plzeňském kraji se v závěru roku 2010 zvýšila

11. leden 2011

V Plzeňském kraji v prosinci výrazně vzrostla nezaměstnanost. Z listopadových 7,3 procenta se zvýšila na 8,2 procenta. Důvodem nárůstu počtu lidí bez práce je novela zákona o zaměstnanosti a konec řady sezonních prací zaviněný počasím. Lednová míra by měla podle odhadu úřadu práce vzrůst o další zhruba tři desetiny procentního bodu. Pokračuje Monika Zettlová.

Bez místa bylo v kraji k poslednímu prosinci 26.561 lidí, což je o tři tísíce lidí více než v listopadu. Prosincový nárůst nezaměstnanosti způsobil z poloviny konec sezonních prací a stejný podíl na něm měla novela zákona. Podle ní se totiž od ledna snižuje podpora v nezaměstnanosti lidem, kteří skončí pracovní poměr dohodou nebo ze své vůle. Před platností nové právní normy se snažili registrovat na úřadech také propouštění lidé, kteří dostali odstupné. Od ledna nemají po dobu jeho délky nárok na podporu. Na všech úřadech práce proto byly poslední loňský týden fronty. Lidé, kteří se zaevidovali do konce roku, dostanou podporu postaru.

Plzeňský kraj vykázal i přes výrazný nárůst počtu nezaměstnaných po Praze a Středočeském kraji třetí nejnižší míru nezaměstnanosti v zemi, 1,4 procentního bodu pod celostátním průměrem.

autor: čer
Spustit audio