Nezaměstnanost v Karlovarském kraji klesla na 5,7 procenta

8. červen 2021 13:55

Podíl nezaměstnaných v Karlovarském kraji klesl v květnu na 5,7 procenta. V dubnu to bylo šest procent. V evidenci úřadu práce bylo na konci měsíce v kraji 11.228 lidí, o 477 méně než v dubnu.

Nezaměstnanost v Karlovarském kraji je druhá nejvyšší po Ústeckém kraji, vyplývá ze zveřejněných údajů Úřadu práce ČR (ÚP). Podíl nezaměstnaných v celé České republice klesl v květnu o 0,2 procentního bodu na 3,9 procenta. Z celkového počtu uchazečů o zaměstnání bylo v květnu 10.673 takzvaně dosažitelných, kteří mohou ihned nastoupit do zaměstnání.

Podle generálního ředitel ÚP Viktora Najmona se v souvislosti s uvolňováním ochranných opatření obnovují ekonomické aktivity v gastronomii, hotelnictví, ve službách nebo v dopravě, kde nastaly značné ekonomické ztráty. Řada nezaměstnaných nastoupila do zaměstnání na sezonní práce.

V Karlovarském kraji je nejnižší nezaměstnanost na Chebsku, 4,4 procenta. Proti dubnu poklesla o 0,3 procentního bodu. Bez práce je na Chebsku 2668 lidí. O 0,3 procentního bodu klesla nezaměstnanost i na Karlovarsku, kde je nyní podíl nezaměstnaných 6,1 procenta. Nezaměstnanost klesla i na Sokolovsku, i když mírněji, o 0,2 procentního bodu na květnových 6,5 procenta.

Zvyšuje se i nabídka pracovních míst

 Na konci května zaměstnavatelé nabízeli v kraji 4748 volných pozic. Nejvyšší nabídka je na Chebsku, kde je poptávka po 2077 zaměstnancích. Na Karlovarsku si lidé mohou vybrat z nabídky 1919 míst. Na Sokolovsku je nabídka stále velmi nízká, volných míst je jen 752.

Na jedno volné místo tak na Sokolovsku připadá 5,2 uchazečů, což je po Karviné druhý nejvyšší podíl ze všech okresů České republiky. Podíl nezaměstnaných je na Sokolovsku čtvrtý nejvyšší v zemi, dobře na tom ve srovnání s jinými okresy není ani Karlovarsko, které je na sedmém místě ze 77 okresů Česka. Chebsko je 23.

autoři: Monika Červená , nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio