Nevšední Kaple na Skalce ve Fryštáku je z červených cihel. Nechal ji postavit místní podnikatel

17. červen 2022

Kaple na Skalce ve Fryštáku ve Zlínském kraji byla postavená z červených cihel. Plášť válcovité stavby zdobí kříže ze stejného materiálu. Působí nenápadně a nijak neruší okolní prostředí plné skalek. Naopak je malebně doplňuje, jako by tu stála odjakživa. A přitom je tu sotva pár let. Arcibiskup Jan Graubner ji vysvětil 27. listopadu 2019.

Architektem stavby je Zdeněk Rothbauer, který přizval ke spolupráci architekta Karla Filsaka. Stavba vznikla zásluhou zdejšího podnikatele Antonína Zátopka. Ještě v listopadu 2019 se zúčastnil vysvěcení kaple a rok nato zemřel. Dílo, které tu po něm zůstalo, je nadčasovým kusem sakrální architektury.

Podnikatel a patriot, který nedaleko odtud v 90. letech stavěl první rodinné domy, byl Antonín. Protože je toto jméno v jeho rodině oblíbené, zařadil do výběru světce, kterému bude kaple zasvěcená, i svatého Antonína z Padovy.

Kaple na Skalce je stavba sice moderní, ale současně díky zvolenému materiálu a jisté nenápadnosti krásně zapadá do okolní přírody. Původní ráz krajiny zůstal zachovaný. Děti se dál mohou prohánět po nedaleké skalce, která je pozůstatkem po dřívější těžbě pískovce. Dospělí se mohou jenom kousek od kaple posadit na stylovou dřevěnou lavičku, kochat se výhledy a přitom si třeba opéct špekáčky.

Za kaplí je výhledové místo

Kam až oko dohlédne

Kopec Skalka není sice příliš vysoký, přesto je vidět zdaleka. A to díky tomu, že na něm stojí bílá budova telekomunikací, která září do dálky. Tyčí se na okraji Hostýnských vrchů a už samotný výhled z jeho vrcholu napovídá, že túry, které je možné podnikat v tomto krásném pohoří, budou stejně krásné jako vyhlídka sama.

Kochat se je možné pohledem na městečko Fryšták, o kus dál na masiv Tlusté hory s televizním vysílačem, jižním směrem je možné zahlédnout Zlín s jeho typickou architekturou, kousek dál prosvítá střecha a věž poutního kostela ve Štípě nebo zoologická zahrada. Severním směrem, pohledem k Holešovu, jsou už vidět kopečky Chřibů a Drahanské vrchoviny.

autor: Andrea Kratinová
Spustit audio