Nevíte, co s prázdnými kapslemi na kávu do kávovaru? Recyklujte je!

16. červen 2019

Použité kapsle na kávu lze využít různými způsoby, několik z nich do své tvorby zahrnula Zuzana Smithová z Nepomucka.

Výtvarnice se zaměřuje hlavně na šperky, kapsle na kávu jsou pak součástí náušnic, náhrdelníků, náramků, sponek do vlasů, spon do kravaty, ale i manžetových knoflíčků a přívěsků na klíče. Příležitostně z kapslí vyrábí záložky do knížky.

„Také se do nich dá zasadit kytička,“ překvapuje Zuzana Smithová, „ona ta kapsle má zespodu tři dírky, takže se dá použít jako malilinký květináček. Zasadíte tam skalničku a pak máte malou živou dekoraci.“

Líbilo by se vám, kdyby z vašich rukou vzešel netradiční šperk? „Je to piplavá práce, budete potřebovat hodně trpělivostí,“ upozorňuje tvůrkyně, která sama kávovar nemá a kapsle dostává od kamarádů a známých. Vedle kapslí a trpělivosti se vám budou hodit palička, ostré nůžky, řezák, pilník, kleštičky, bižuterní komponenty a lepidlo.

„Nejjednodušší je vzít kapsli a dřevěnou paličku na maso,“ popisuje paní Zuzana, „já používám tu druhou rovnou část paličky, prostě do toho párkrát praštím, až je kapsle úplně placatá. To zvládne i dítě. Potom tam může nalepit knoflíček nebo i nějaký obrázek a z druhé strany další kapsli anebo kus nějaké látky, aby to bylo hezké. Tak si udělá přívěsek nebo záložku.“

Vytvořit rafinovanější šperk už je podstatně složitější. Musíte stříhat, ohýbat, prořezávat, pilovat, začišťovat a hlavně zapojit fantazii. „Když už máte v hlavě nějaký nápad, návrh a barvy, trvá realizace podle pracnosti od půlhodiny do dvou hodin i déle,“ konstatuje Zuzana Smithová. Výsledek ale stojí za to, neobvyklý šperk určitě upoutá pozornost a navíc vás může hřát vědomí, že recyklací kapslí přispíváte k ochraně životního prostředí.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio