Neukáznění turisté ničí chráněné území u Přebuzi. Rozdělávají tam oheň a vyváží odpad

27. srpen 2020 10:30

Až 3000 turistů navštíví o víkendu Národní přírodní rezervaci Rolavská vrchoviště u Přebuzi na Sokolovsku. Část z nich ale chráněné území ničí. Rozdělávají tady oheň nebo sem vozí odpad. Ochranáři uvažují o kontrolách.

Ochránci přírody evidují nárůst lidí, kteří navštíví chráněnou rezervaci Rolavská vrchoviště u Přebuzi. Největší nápor turistů je o víkendu. Jezdí se téměř z celé republiky. Několik z nich ale porušuje zákon, v místě stanuje a rozdělává oheň. Riziko požáru je přitom velké.

„Nám odborníci z hasičského záchranného sboru vysvětlovali, že z těch 780 hektarů, které tady máme, tak jde zachránit s tou stávající technikou jen 200. Nepomůžou ani helikoptéry, nic, protože musíte být na zemi, abyste mohl tu rašelinu prošpikovat a prolévat,“ vysvětlil Rudolf Kovařík z občanského sdružení Rosnatka, které usiluje o obnovení pravidelných kontrol rezervace.

Většího množství ohnišť i odpadků si přitom všímají i samotní návštěvníci. „Je tady hodně ohnišť a spousta plechovek od piva a flašek od alkoholu. Nemělo by to tady být,“ řekl David Novák z Teplic, který se do Národní přírodní rezervace vydal při cestě na hrad Loket.

Více v reportáži:

autoři: Andrea Strohmaierová , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio