Nepraktovu černou paní nebo třeba duchy s vtipnými průpovídkami uvidíte ve Spáleném Poříčí

19. listopad 2022
Poklady minulosti

Barokní špejchar Ve Dvoře ve Spáleném Poříčí nabízí návštěvníkům hned několik zajímavostí. Krom nezvyklé šikmé podlahy, které si jistě všimne každý, kdo na ni vstoupí, je tady k vidění expozice týkající se zejména brdské a podbrdské tematiky, ale také tvorba Jiřího Wintera-Neprakty.

Pan Jiří Winter-Neprakta

Horní patro špejcharu nabízí podívanou na vybrané zvětšené obrázky tohoto umělce. Najdeme tu třeba i soubor strašidelně laděných děl, a to například černou paní, jeptišku vypadající jako bílá paní, kostlivce, nebo nejrůznější duchy s vtipnými průpovídkami.

A jak vůbec souvisí Jiří Winter se Spáleným Poříčím? „Sice jen náhodou, takovým oslím můstkem, ale náhody řídí náš život, takže tak se sem pan Winter dostal. Jeho rodina sem jezdívala na návštěvy k přátelům, a když byla možnost pokusit se opravit špejchar a nechat zde udělat nějakou expozici, napadlo vedení města, že by možná tento umělec mohl mít zájem vystavit zde svá díla. Dopadlo to dobře, zájem měl, a my jsme za to moc rádi,“ řekla na úvod vedoucí infocentra ve Spáleném Poříčí Ivana Paseková.

Guinnessova kniha rekordů

Jiří Winter se narodil 12. července 1924 v Praze a zemřel 30. října 2011 tamtéž. „Byl to vyloženě městský člověk, měl rád Prahu a kavárny, ale v jeho tvorbě to ani není vidět. Všichni poznáme jeho obrázky, to je na tom to úžasné. Tak, jako všichni poznají tvorbu Mikoláše Alše nebo Josefa Lady, tak si troufám tvrdit, že každý pozná obrázky Neprakty.

Návštěvníci tady vzpomínají, jak kvůli jeho obrázkům kupovali časopis Dikobraz. Málo se třeba ví, že takoví ti houpací kohouti, v nichž vyrostla naše generace, jsou návrhem právě pana Jiřího Wintera. Byl také autorem divadelních kulis a samozřejmě nemůžeme pominout knihu Černí baroni, kterou ilustroval. Je dokonce zapsán v Guinnessově knize rekordů, jelikož má uveřejněno více než 35 tisíc obrázků,“ sdělila zajímavé skutečnosti vedoucí infocentra.

Proč si vůbec Jiří Winter říkal Neprakta? Dozvíte se při poslechu přiložené reportáže

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio