Není vidět ani cítit, ale doma ho možná máte. Nechte si radon zdarma změřit, vyzývá vědkyně

15. červen 2023

Není vidět, ani cítit, přesto je dobré o něm vědět. Radioaktivní plyn radon je všude kolem nás. Problém nastává, když se hromadí třeba v budovách, protože pak negativně působí na naše zdraví. Způsobit může i rakovinu. Jak se radon měří?

„Máme před sebou papírovou krabici, kde jsou v kočkolitu zahrabané dva zdroje ionizujícího záření. Ty se budeme snažit najít pomocí přístroje,“ popisuje pokus Kateřina Rovenská ze Státního ústavu radiační ochrany.

Do ruky bere detektor. Přejíždí s ním pomalu nad obsahem krabice. Nejdříve je slyšet jen slabé chrčení přístroje, postupně se frekvence praskání zvyšuje. Zdrojem záření je žula, která má přirozeně vyšší obsah radionuklidů.

Vypěstovaná rakovina

Čtěte také

Právě z horninového podloží se uvolňuje do atmosféry radioaktivní plyn radon, který se může hromadit i ve stavbách. „Proto je opravdu potřeba jeho obsah v domácnostech i na pracovištích měřit pomocí speciálních přístrojů,“ zdůrazňuje vědkyně.

Radon totiž není vidět ani cítit. Důkazem je další pokus. „Před sebou mám dvě prázdné pet lahve a pomocí detektoru zjistím, ve které je radon. Přiložím k nim detektor a slyším, že jedna nám detektor aktivovala. Začal nám zuřivě pískat.“

Vyšší koncentrace radonu může při dlouhodobém působení vyvolat rakovinu. „Třeba mladý člověk, když od 20 letech bydlí v problematickém domě, a neví o tom, může v 70 letech onemocnět rakovinou plic,“ přitakává Michal Šimeček ze Státního ústavu radiační ochrany.

Nainstalujte si detektor

Proto u nás už dvacet let funguje Radonový program, díky kterému si kdokoli může zažádat o detektor na měření radonu zdarma. „Detektor lidem pošleme poštou spolu s informacemi, jak ho nainstalovat. Zařízení vypadá jako krabička od margarínu. Uvnitř je plastové kolečko, stopový detektor, na kterém radon zanechává fyzické poškození,“ popisuje vědec.

Detektor pak lidé zhruba po roce pošlou zpět do Státního ústavu radiační ochrany, kde údaje odborníci vyhodnotí. Základní rada odborníků, jak se zbavit radonu v budově, je větrat. Anebo provést stavební úpravy.

Spustit audio

Související